Ingredience: | |
cizrna | 250 g |
střední mrkev | 3 ks |
česnek | 3 stroužky |
zázvor | kousek (cca 4 cm) |
zeleninový vývar | cca 1 l |
olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
kurkuma | špetka |
petrželka | dle chuti |
Taky teď všude čtete o zdraví prospěšné cizrně? Doteď si pamatuju, jak jsem se k ní před lety prvně dostala - omylem jsme si ve Francii koupili plechovku cizrny místo kukuřice. Rizoto s ní ale nakonec bylo ještě lepší. Od té doby jsem na ni často zapomínala, teď se ji ale snažím víc a víc zařazovat do jídelníčku. Ostatně proč ne, pochutnám si na ní a navíc opravdu zasytí.
Předem namočenou cizrnu vaříme do měkka.
Chceme-li mrkvové lupínky, nastrouháme jednu mrkev na kolečka, zakápneme olivovým olejem a dáme péct.
Na oleji osmahneme zbytek mrkve nakrájenou na kostičky a celé stroužky česneku.
Zalijeme asi litrem zeleninového vývaru a necháme povařit.
Přidáme uvařenou cizrnu, nastrouhaný zázvor a vše rozmixujeme ponorným mixerem.
Dle potřeby zředíme vodou tak, abychom dosáhli krémové konzistence.
Dochutíme - sůl, pepř, koření.
Krém podáváme zakápnutý oliv. olejem, posypáno petrželkou a lupínkami.