Pažitka
Název:

Club sandwich


Club sandwich


Ingredience:
Ingredience:
bílý toustový chleba12 krajíců
prsní kuřecí řízky400 g
anglická slanina200 g
římský salát dle potřeby
rajčata2 ks
majonéza dle potřeby
sůl špetka
pepř špetka
bramborové chipsy k podávání
špejle nebo párátka
Postup přípravy:

Club sandwich by měl být jeden z prvních a možná snad dokonce první sandwich na světě. Četla jsem hodně teorii jak asi vznikl, ale nejvíc se mi zalíbily tyto dvě...

Jedna teorie říká, že jako první na světě nabídl svým přátelům, známým a hostům svačinku, která se vyvinula v dnešní sandwich, lord John Montag Sandwich z Anglie. Kolem roku 1750 se však jednalo jen o maso vložené mezi dva krajíce chleba.
V druhé teorii se naopak píše, že první sandwich vznikl v jednom známém anglické casinu, kde přemýšleli jak občerstvit své hosty tak, aby nemuseli přestat hrát a mohli pokračovat v utrácení svých peněz.
Co je asi nejdůležitější je, že sandwich je několika patrový. Tradičně se dělají jen dvě patra, ale pro odvážlivce jich můžete udělat třeba čtyři, pět nebo klidně deset. Aby se vám celý sandwich nerozjel a snadněji se jedl, zapíchneme do něj párátka nebo špejle, které všechno zpevní a drží hezky u sebe. Na internetu se recepty malinko liší, někdo přidává vejce, někdo nakládané okurky, ale základ s kuřecím masem, slaninou, rajčaty a salátem je vždy stejný už několik desítek let.

Postup:

  1. Kuřecí řízky nařežeme a naklepeme, aby byly co nejtenčí. Osolíme, opepříme a ugrilujeme na olivovém oleji. 
  2. Opečeme i kousky slaniny a všechny tousty.
  3. Opečený toustový chleba zlehka potřeme majonézou. Na něj naskládáme omytý salát a na tenká kolečka nakrájená rajčata. Přikryjeme druhým chlebem, který jsme také mírně pomazali majonézou.
  4. Na druhý krajíc chleba dáme opečenou slaninu, kuřecí maso a znovu rajčata a salát.
  5. Vzniklý sandwich opatrně rozřízneme a vzniklé půlky propíchneme párátkem nebo dřevěnou špejlí.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Zenab Condéová

    zavřít okno