Ingredience: | |
čočka | 500 g |
voda | 1 l |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
česnek | dle chuti |
tuk | dle potřeby |
hladká mouka | 1 lžíce |
ocet | dle chuti |
kořenová zelenina | dle chuti |
Dnes jen šup šup obídeček a hurá směr cesta z města.
Čočku si můžete namočit ráno do studené vody a v čase oběda uvařit. Je drobná a tak není třeba ji máčet celou noc třeba jako fazole.
Já kolikrát, ale nenamáčím vůbec. Vaří se sice o chvilinku déle, ale lépe se tak reguluje její tvrdost.
Nemáme rádi tu rozvařenou hnědou kaši bez struktury.
Několik hodin máčenou čočku dáme tedy i s vodou na sporák. Osolíme, opepříme a přidáme i nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (asi jednu hrst).
Já ráda používám svou vlastní sušenou. Máte-li doma někdo naloženou v soli, tak klidně použijte tu. Dávejte ovšem pozor na další sůl. Lehce se stane, že jídlo přesolíte!
Vařte do změknutí, ale ne do rozvaření.
Mezi tím si na pánvi opečte klobásu a vejce. Dejte stranou a na té samé pánvi nejlépe na sádle orestujte i nakrájenou cibuli. Osmahněte ji krásně do hněda a zaprašte lžící mouky.
Udělejte světlou jíšku a horkou vmíchejte k čočce.
Nechte krátce provařit. Pokud bude moc hustá, tak přidejte krapet vody.
Čočku odstavte ze sporáku a prolisujte do ní česnek a podle chuti i pár lžic octa.
Podávat můžete jen tak a nebo s krajícem dobrého chleba a kyselou okurkou.
Dobrou chuť!
Podrobné info: