Ingredience: | |
čočka | 1 hrnek |
silný uzený vývar + 50 ml vývar na dovaření čočky | 3 hrnky |
rozmarýn | 1 menší větvička |
mletý pepř | špetka |
uvařené uzené maso | 200 g |
sádlo | 1 lžíce |
velká cibule | 1 ks |
česnek | 4 stroužky |
slakokyselá okurka | na ozdobu |
sůl | dle chuti |
Máte rádi luštěniny? Jestli ano,vyzkoušejte čočku trošku jinak.
Čočku propláchneme a na 20minut namočíme do studené vody. Poté opět propláchneme a dáme do hrnce s uzeným vývarem. Přidáme rozmarýn, pepř a slabým varem vaříme cca 35minut. Pokud čočka nebude zcela měkká, ještě podlijeme vývarem a dovaříme.
Mezitím na pánvi s rozehřátým sádlem osmažíme na kostičky nakrájené uzené maso. Po osmažení dáme maso stranou, do výpeku dáme nadrobno nakrájenou cibuli, na tenké plátky nakrájený česnek a orestujeme do zlatavé barvy.
Maso s cibulí a česnekem přidáme do hrnce k měkké čočce. Odstraníme rozmarýn, promícháme a prudkým varem necháme odpařit případný zbytek vývaru. Podle potřeby dochutíme a na talíři ozdobíme tenkými kolečky sladkokyselé okurky.
Podáváme s čerstvým pečivem.