Pažitka
Název:

Čočková polévka


Čočková polévka


Ingredience:
Ingredience:
čočka200 - 250 g
mrkev1 ks
cibule1 ks
brambora1 ks
česnek2 stroužky
párek s vysokým obsahem masa2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
drcený kmín dle chuti
majoránka dle chuti
olej dle potřeby
vývar dle potřeby
Postup přípravy:

Zdravá polévka plná vlákniny se hodí jak k obědu, tak v hustější podobě jako večeře. Tato polévka je  u nás velice oblíbená. Někdy ji dělám velmi hustou, že v ní stojí lžíce, někdy řidší. Někdy používám vývar, jindy mouku. Zkrátka je pokaždé jiná, taková na jakou mám zrovna chuť.

Čočku si den předem namočte do dvakrát tak většího množství vody a dejte do lednice. Čočku sceďte a propláchněte čistou vodou. Dejte ji do hrnce, zalijte vodou či vývarem, zhruba 5 cm nad čočkou a přidejte drcený kmín. Vařte do měkka.

Bokem na pánvi si rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm najemno nakrájenou cibulku. Párek nakrájejte na malé kousky a až začne cibulka hnědnout, přidejte ho na pánev. Opečte dozlatova.

Když je čočka skoro měkká, osolte ji. Do hrnce najemno nastrouhejte brambor a mrkev a nechte dovařit. Potom část polévky odeberte a rozmixujte nebo jednoduše párkrát projeďte polévku tyčovým mixérem. Tím e zahustí a netřeba mouky. Do hrnce přidejte opečenou cibulku s párkem. Dochuťte pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Polévku si můžete udělat hustou tak, jak máte rádi. Když se vám zdá příliš hustá, rozřeďte ji vývarem či vodou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno