Pažitka
Název:

Čočková polévka s máslovou zeleninou


Čočková polévka s máslovou zeleninou


Ingredience:
Ingredience:
čočka250 g
máslo2 lžíce
cibule1 ks
mrkev1 ks
petržel1 ks
řapíkatý celer2 řapíky
voda2,5 l
sůl dle chuti
pepř dle chuti
mouka1 lžíce
česnek2 stroužky
vídeňské párky dle potřeby
majoránka dle chuti
Postup přípravy:

Já ten podzim miluju. Zaprvý má nádherný barvy, a za druhý se dycky z venku děsně těším domů, do tepla. Dřív stačilo odemknout dveře bytu a hned mě do nosu trefila vůně nějaký silný polívky, kterou vařila máma. No a teď tu vůni zařizuju já. Uvařte si taky vylepšenou čočkovku, jak jí děláme u nás doma.

Čočku propláchneme a můžeme jí předem na hoďku namočit. V téže vodě vaříme čočku asi 40 minut do měkka. Na lžíci másla zpěníme cibulku, zaprášíme lžící mouky a uděláme si tak cibulovou jíšku. Na druhý lžíci másla si dozlatova usmažíme mrkev a petržel, nastrouhanou nahrubo a ke konci přidáme na plátky nakrájenej řapíkatej celer. Párky nakrájíme na tenký kolečka a nasucho opražíme na pánvi.
Uvařenou čočku osolíme, zahustíme jíškou, přidáme máslovou zeleninu, prolisovanej česnek, ještě chvíli provaříme a nakonec dochutíme voňavou majoránkou. Polívka je úžasně sytá, podáváme jí s opraženýma kolečkama vídeňských párků a představte si, že na Slovensku se do ní v některých rodinách přidává kapka citrónu, těsně před podáváním. Doporučuju vyzkoušet!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno