Pažitka
Název:

Čočková polévka s rajčaty a mrkví


Čočková polévka s rajčaty a mrkví


Ingredience:
Ingredience:
vařená čočkacca 400 g
střední mrkev1 ks
střední cibule1 ks
celá loupaná nakládaná rajčata1 malá plechovka
olivový olej dle potřeby
pálivá paprika1/4 lžičky
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Hustá polévka se zeleninou a čočkou, co tomu říkáte? Navíc pokud se na ni připravíte předem, bude taky mimořádně rychlá. Je přeci jen pár věcí ve skle či plechu, které můžeme mít doma pořád po ruce a použít je k rychlé přípravě zdravého jídla. Za mě to jsou určitě vařené luštěniny a nakládaná celá rajčata. Pokud si vybereme variantu bez aditiv, maximálně se solí, máme kvalitní základ pro spoustu bleskových jídel.

Oloupanou cibulku nakrájíme najemno a dáme osmahnout na lžičku olivového oleje, občas zamícháme.

Mrkev oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme na pánev k cibuli. Osolíme. Chceme sklovatou, žlutou cibulku a lehoučce změklou mrkev. Jakmile se dostaneme do tohoto stádia, dáme si stranou asi tak lžíci směsi na ozdobení talíře.

Do hrnce přidáme rajčata i se šťávou – pokud jsou hodně měkká, můžeme je rozmačkat v hrnci. Pokud jsou o něco pevnější, lepší je je nejdřív nakrájet. Vše dobře zamícháme.

Jakmile nám začne tekutina pobublávat, přidáme zcezenou čočku. Přisypeme pálivou papriku a trochu přisolíme. Po prohřátí čočky ochutnáme a případně ještě dochutíme. Nakonec ozdobíme malinkou hromádkou cibulky s mrkví.

Pokud chcete vařit čočku od začátku, máte více možností ve výběru čočky. Každá se pak vaří různě dlouho, počítejte s 20 až 30 minutami nebo čtvrthodinkou v papiňáku. Pokud ji můžete předmáčet, je to fajn, jde to ale i bez toho. Vaříme asi jeden díl čočky a tři díly vody a nesolíme.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavla Rychtářová

    zavřít okno