Pažitka
Název:

Čočkové zeleninové placky s teff a cizrnovou moukou


Čočkové zeleninové placky s teff a cizrnovou moukou


Ingredience:
Ingredience:
Ghí Bio dle potřeby
vařená červená čočka loupaná Bio6 lžic
mrkev2 ks
pórek50 g
malá cuketa1/2 ks
bílá cibulka1/2 ks
šalotka1/2 ks
teff mouka světlá Adveni dle potřeby
cizrnová mouka hladká Adveni dle potřeby
řepkový olej Bi dle potřeby
mořská sůl dle chuti
majoránka dle potřeby
řasa wakame kousek
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Prostě když něco do tlapičky, tak to jistí naše oblíbené placičky. 
Krom toho jsem chtěla přidat do jídelníčku cizrnu a zvolila jsem cizrnovou hladkou mouku od Adveni společně v kombinaci s teff moukou.
Cizrnová mouka se připravuje semletím sušené cizrny.
Proč ji zařadit do jídelníčku?
Cizrna obsahuje důležité minerály, jako jsou železo, draslík, hořčík, vápník, mangan a zinek. Je bohatá na vitamíny C, B6, B15 a E a kyselinu listovou. Považuje se také za velmi cenný zdroj rostlinného proteinu. Díky odolným škrobům se glukóza uvolňuje do krve pomaleji, takže cizrna je vhodná pro diabetiky.
Olej obsažený v cizrnových zrnech obsahuje různé steroly, nazývané někdy fytosteroly, které působí v zažívacím traktu proti vytváření vředů, mají antibakteriální, protiplísňové, protirakovinné a protizánětlivé účinky. Cizrna umí také snižovat LDL cholesterol.

Teff mouka světlá. Patří k nejvýživnějším plodinám na světě. Bývá považován za nutriční zázrak. Má vyvážený poměr bílkovin a sacharidů, vynikající aminokyselinový profil, vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Je jedinečným koktejlem vitaminů a minerálních látek.
Teff je přirozeně bezlepkový. Má příjemnou oříškovou chuť a je lehce stravitelný. Je vhodný pro celiaky, hubnoucí, sportovce, těhotné a kojící ženy, kojence od ukončeného 6. měsíce věku, děti a mladistvé, seniory, nemocné osteoporózou, osoby trpící vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu.

Čočku propláchneme a dáme vařit společně s řasou wakame, kterou jsme si předem namočili na 10 minut do vody. V páře si uvaříme očištěnou a pokrájenou zeleninu. Než se nám čočka a zelenina uvaří, orestujeme si na Ghí cibulky. Necháme vše vychladnout, rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme, přidáme majoránku a zahustíme teff a cizrnovou moukou. Já dala 2 polévkové lžíce cizrnové a asi tak 5 polévkových lžic teff mouky. Na plech si dáme pečící papír, vytvarujeme placky, zakapeme řepkovým olejem a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C přibližně na 20-30 minut.

Řasu wakame jsem v pokrmu ponechala.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno