Ingredience: | |
menší žlutá cibule | 1 ks |
kokosové mléko | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
červená čočka | 1 šálek |
uzené tofu | 1 balení (cca 250g) |
sezamový olej | dle potřeby |
prolisovaný česnek | 1 stroužek |
chilli (sušené) | dle chuti |
koření Garam Masala | dle chuti |
rýže | dle potřeby |
černý sezam | dle chuti |
zeleninový vývar | dle potřeby |
Tenhle recept vznikl poměrně náhodou, přepadla nás chuť na indickou kuchyni a dlouho jsme neměli luštěniny, takže vzniklo jedno z našich nejoblíbenějších jídel - Čočkový dhal s tofu a s kokosovým mlékem. Stačí pár surovin a vznikne vám dobrota, kterou v zimě oceníte.
Nejprve si dáme vařit rýži dle návodu na obalu a druhu konkrétního vybraného druhu. Poté si na jemno nakrájíme žlutou cibuli a necháme ji zesklovatět na troše sezamového oleje, přidáme čočku, vsypeme tři lžičky koření Garam masala, česnek a trochu chilli, necháme dvě minuty prohřát, aby koření začalo krásně vonět. Zalijeme zeleninovým vývarem a za občasného míchání necháme čočku změknout.
Mezitím si na jiné pánvičce dozlatova osmahneme na troše sezamového oleje na menší kousky nakrájené tofu. Dáme stranou a na rozpálené pánvi opražíme dvě tři minuty černý sezam.
Nyní bychom měli mít hotovou rýži, rozdělíme ji do misek, posypeme sezamem a do čočkové směsi přidáme tofu, zalijeme polovinou šálku kokosového mléka, provaříme, ochutíme solí a chilli. Ihned podáváme.
Dobrou chuť
Podrobné info: