Ingredience: | |
čočka (typ beluga) | 1 hrnek |
červená kapie | 1 ks |
keříková rajčata | 200 g |
salátový sýr (použila jsem Apetina) | 50 - 100 g |
jarní cibulka | 1 svazek |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
olivový olej | trochu |
tymián | pár snítek |
čerstvá petrželka nebo mini bazalka | k podávání |
Věděli jste, že červenou barvu rajčatům dodává lykopen, který je velmi prospěšným antioxidantem a jeho využitelnost v těle se zvyšuje tepelnou úpravou, zejména s přidáním olivového oleje? Proto vás tolik zásobuji recepty na tepelně upravená rajčata, ale vlastně nejen proto, je to také proto, že jsou tak moc dobrá. Je nějaký recept z rajčat, který by vás opravdu hodně zajímal? Napište mi do komentářů a já ho pro vás najdu a připravím. Chystám se určitě ještě na domácí rajčatovou omáčku a domácí kečup.
Předehřejte si troubu na 220 st. Zeleninu omyjte, papriku zbavte semínek, nakrájejte na malé kousky a v zapékací míse zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete, přidejte tymián a dejte péct - zakryté alobalem, na 30 minut do trouby. Čočku propláchněte a přidejte 3 hrnky vody, vařte 30 minut. Na pánvičce si na olivovém oleji osmahněte dozlatova nakrájenou jarní cibulku. Nyní smíchejte vše dohromady, čočku, upečenou papriku s rajčaty a jarní cibulku. Podle chuti osolte, opepřete - spíše méně. Před servírováním posypejte rozdrobeným salátovým sýrem a nakrájenou petrželkou nebo natrhanou mini bazalkou. Salát je možné jíst samotný nebo jako přílohu.
Podrobné info: