Ingredience: | |
datle medjool | 150 g |
mléko (ovesné) | 200 ml |
nepražené kakao | 50 g |
vejce (domácí) | 2 ks |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
hladká pohanková mouka | 150 g |
olej | na vymazání formy |
kokos | na vysypání formy |
Dnes mám recept pro všechny milovníky čokolády! Myslím, že je vás tu většina, no nemám pravdu? Čokoláda a všechno kakaové je moje velká neřest, jen těžko odolám tomu omamnému volání vůně pravého kakaa, a smyslném křupnutí tabulky kvalitní hořké čokolády. Sníst ke snídani nebo svačině tabulku čokolády (no i když...) není úplně ideální, na tom se asi shodneme. Proto ráda peču zdravé dezerty a dobroty, ze kterých člověk nemá výčitky a stejně je při jejich konzumaci v sedmém čokoládovém nebi. A přesně takový je i dnešní recept.
Spojení nepraženého kakaa s kokosovým máslem a sušenými jahodami je neodolatelné. Kokosové máslo je podle mě jedna z nejlepších věcí na světě! Doma bych ho měla mít raději pod zámkem, protože se většinou neudržím a spořádám skleničku na posezení. Představte si rafaello pomalu se vám rozpouštějící v puse... tak přesně takhle chutná, jen bez zbytečného cukru a chemie, jen čistá chuť kokosu. Snadno si ho můžete vyrobit sami doma (postup najdete TADY) nebo koupit v prodejně zdravé výživy, kde je ale na můj vkus pekelně předražené. POkud nemáte výkonný mixér nebo se vám nechce s máslem dělat doma, mám pro vás skvělý tip, kde ho pořídit za pár korun. Jediný háček je, že musíte být z Prahy. Kousek od zastávky Lazarská najdete obchůdek Cez Amis, kde ho seženete za pár korun a chuťově je naprosto dokonalé! A poslední tajnou ingrediencí tohoto receptu jsou lyofilizované jahody. Ovoce sušené touto metodou jsem si naprosto zamilovala! Je bez přidaného cukru a díky šetrnému sušení si zachová svoji barvu, chuť a většinu vitamínů. Já použila jahody od české firmy Natu, podívat se na ně můžete TADY.
Plná chuť kakaa, medová sladkost datlí a svěží kokos s jahodami vám zaručí úspěch i u těch nejnáročnějších strávníků. Chuťově koláčky připomínají něco mezi brownies a muffinem, takže představují ideální dezert pro všechny, kteří se neumějí rozhodnout, na co mají právě chuť... jako třeba já.
Datle vypeckujeme a společně s mlékem je v mixéru rozmixujeme dohladka. Připravíme si dvě misky, do jedné oddělíme vaječné bílky, do druhé pak žloutky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich tuhý sníh. Zatím ho odložíme stranou.
Ke žloutkům přilijeme datlovou směs a důkladně promícháme. Pak přisypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Ve chvíli, kdy vznikne husté kompaktní těsto, vmícháme opatrně po částech bílkový sníh. Hotové těsto naplníme do muffinové formy vymazané olejem a vysypané kokosem. Můžete použít i silikonové nebo papírové košíčky na muffiny.
Koláčky pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů přibližně 20 minut.
Pokud nemáte zrovna při ruce medjool datle, použijte klidně klasické sušené, které seženete v každé zdravé výživě. Nejsou tak měkké a medové, ale poslouží stejně dobře, pokud je předem namočíte alespoň na hodinku do vody.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ