hořká čokoláda (70%) | 70 g |
máslo | 15 g |
vejce (nejlépe BIO) v pokojové teplotě | 1 ks |
cukr | 50 g |
vanilkový extrakt | 1/2 lžičky |
šlehačka (co nejtučnější) | 70 - 80 ml |
Ingredience: |
Před pár dny jsem zkoušela poprvé připravit čokoládovou pěnu. Už jsem se na ni chystala několikrát, ale nakonec jsem čokoládu vždycky jen pekla v podobě různých dortů.
Pamatuju si, že jako malá jsem párkrát ochutnala čokoládovou pěnu z kelímku z chladícího boxu v supermarketu. Celkem mi to chutnalo, to si spíš až zpětně uvědomuji, že v tom asi muselo být dost éček, aby to nějakou dobu vydrželo.
"Mousse", tedy pěna, může být připravena nasladko nebo naslano. Slané verze se prý začaly vyrábět daleko dřív, než ty sladké, převážně ovocné a první čokoládová pěna vznikla ve Francii pravděpodobně až v první polovině 19. století. V Americe čokoládová pěna nabyla na (velké) popularitě v 30tých letech 20. století a dokonce má svůj den - 3. dubna.
Čokoládová pěna by měla mít plnou chuť, ale konzistence by měla být krémová a "vzdušná". Na přípravu tento dezert není nijak těžký, i když věřím, že záleží recept od receptu. Myslím ale, že různé obdoby pěn budu dělat častěji :).
Postup:
1. Čokoládu i máslo si nakrájejte na kostičky a ve vodní lázni obojí dohromady rozpusťte. Nechte vychladit na pokojovou teplotu.
2. Rozdělte si vajíčko na bílek a žloutek. Žloutek přimíchejte do čokolády a dejte chladit do lednice. Bílek spolu s 20-25g cukru vyšlehejte, až bude možné obrátit misku a bílek nevyteče.
3. Vyšlehejte smetanu se zbytkem cukru a s vanilkovým extraktem.
4. Do čokoládové hmoty postupně opatrně přimíchejte bílek (alespoň na 3krát) a pak smetanu (taky postupně).
5. Čokoládovou pěnu přesuňte do vybraných skleniček. Můžete dozdobit ovocem, nebo šlehačkou, nebo třeba hoblinkami čokolády. Pěna se dá jíst rovnou, ale nejlepší je nechat ji několik hodin vychladit v lednici. Dobrou chuť.