Pažitka
Název:

Čokoládové cupcakes se slaným karamelem


Čokoládové cupcakes se slaným karamelem


Ingredience:
Těsto:
máslo95 g
čokoláda (nejlépe 70%)95 g
rozpustná káva1 vrchovatá lžička
voda70 ml
menší vejce2 ks
olej1 lžíce
podmáslí55 ml
hladká mouka110 g
prášek do pečiva1 lžička
kakao holandského typu25 g
krupicový cukr155 g
Krém:
máslo150 g
moučkový cukr2 vrchovaté lžíce
slaný karamel dle chuti
Slaný karamel:
smetana245 ml
vanilkový extrakt1 lžička
krupicový cukr220 g
sůl1 lžička
Postup přípravy:

Jelikož se už nějaký ten pátek pohybuji ve světě dobrot, nemohla jsem si nevšimnout receptů, ve kterých se vyskytuje slaný karamel. Zpočátku jsem k němu byla značně nedůvěřivá. Slané je slané a sladké je sladké! Tak jaképak copak?!

Jediným problémem slaného karamelu je, že pokud se jednou člověk odhodlá a zkusí ho, musí ho mít už napořád v zásobě! Třeba, kdyby dostal chuť na tyto výtečné cupcakes.

V kastrůlku rozpustíme máslo, čokoládu, přidáme vodu a kávu. Mícháme tak dlouho, dokud nezískáme hladkou směs. Necháme vychladnout. Mezitím v míse vyšleháme vejce, olej a podmáslí. Přidáme čokoládovou směs a postupně také sypké ingredience. Těsto plníme do 2/3 košíčků a dáme péct na 170°C po dobu 20 minut. Mezitím než nám cupcakes vychladnou, připravíme si slaný karamel. V pánvi necháme rozpustit cukr na karamel. Hned jak začne cukr zlátnout, stáhneme z plotny a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Vrátíme na plotýnku, ztlumíme a pomalu přidáváme smetanu. Pozor! Reakce smetany s karamelem je divoká. Buďte tedy opatrní. Když karamel začne chladnout, přimícháme extrakt a sůl. Do cupcakes uděláme důlky buď tvořítkem nebo lžičkou ( nesmíte je však udělat na úplné dno ) a plníme částí slaného karamelu. Druhou část přidáme do vyšlehaného másla s cukrem. Krém dáme do cukrářského sáčku a zdobíme.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Kristýna Klejdusová

    zavřít okno