Těsto: | |
máslo | 95 g |
čokoláda (nejlépe 70%) | 95 g |
rozpustná káva | 1 vrchovatá lžička |
voda | 70 ml |
menší vejce | 2 ks |
olej | 1 lžíce |
podmáslí | 55 ml |
hladká mouka | 110 g |
prášek do pečiva | 1 lžička |
kakao holandského typu | 25 g |
krupicový cukr | 155 g |
Krém: | |
máslo | 150 g |
moučkový cukr | 2 vrchovaté lžíce |
slaný karamel | dle chuti |
Slaný karamel: | |
smetana | 245 ml |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
krupicový cukr | 220 g |
sůl | 1 lžička |
Jelikož se už nějaký ten pátek pohybuji ve světě dobrot, nemohla jsem si nevšimnout receptů, ve kterých se vyskytuje slaný karamel. Zpočátku jsem k němu byla značně nedůvěřivá. Slané je slané a sladké je sladké! Tak jaképak copak?!
Jediným problémem slaného karamelu je, že pokud se jednou člověk odhodlá a zkusí ho, musí ho mít už napořád v zásobě! Třeba, kdyby dostal chuť na tyto výtečné cupcakes.
V kastrůlku rozpustíme máslo, čokoládu, přidáme vodu a kávu. Mícháme tak dlouho, dokud nezískáme hladkou směs. Necháme vychladnout. Mezitím v míse vyšleháme vejce, olej a podmáslí. Přidáme čokoládovou směs a postupně také sypké ingredience. Těsto plníme do 2/3 košíčků a dáme péct na 170°C po dobu 20 minut. Mezitím než nám cupcakes vychladnou, připravíme si slaný karamel. V pánvi necháme rozpustit cukr na karamel. Hned jak začne cukr zlátnout, stáhneme z plotny a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Vrátíme na plotýnku, ztlumíme a pomalu přidáváme smetanu. Pozor! Reakce smetany s karamelem je divoká. Buďte tedy opatrní. Když karamel začne chladnout, přimícháme extrakt a sůl. Do cupcakes uděláme důlky buď tvořítkem nebo lžičkou ( nesmíte je však udělat na úplné dno ) a plníme částí slaného karamelu. Druhou část přidáme do vyšlehaného másla s cukrem. Krém dáme do cukrářského sáčku a zdobíme.
Podrobné info: