Pažitka
Název:

Čokoládové suflé bez lepku

bezlepkový recept


Čokoládové suflé bez lepku


Ingredience:
holandské kakao50 g
kokosový tuk2 lžíce
med4 lžíce
vanilkové aroma pár kapek
žloutek4 ks
bílek4 ks
sůl špetka
namleté neloupané mandle20 g
máslo do formy kousek
Ingredience:
Postup přípravy:

Když se proti Vám spikne půlka světa, tak je potřeba se vyzbrojit. Nebo se na ten svět vykašlat, a udělat si radost čokoládovou dobrotou. Já vím, odevzdat se návalu chutě na čokoládu není řešením, ale občas si to naše ženská duše zaslouží.

Tento recept je ukázkový, jak se upravují recepty pro bezlepkovou dietu při zachování chutí. Klasický recept na suflé začíná roztavením tabulky čokolády, pak se přidá cukr a vajíčka, trocha mouky a nakonec sníh z bílků. Když se na ten recept podíváme přísněji, hned nám může vadit několik ingrediencí: cukr, mouka, čokoláda (plná cukru, lepku a ještě kdoví čeho). Čokoládu nahrazujeme kakaem, kvalitním tukem a medem. To jsme nic nezkazili, ba víc, vyměnili jsme zbytečnou umělou potravinu za opravdu lahodný čokoládový krém. Pokud chcete, můžete také použít kvalitní hořkou čokoládu, tou taky nic nepokazíte. Cukr zpravidla vyměníme na med nebo dle možností na jiné "sladidlo", třeba eritritol. Mouku vyměníme za najemno namleté neloupané mandle. Okouzlující jednoduchost.

Kakao, kokosový tuk a jednu lžíci medu ohřejeme nad vodní lázní. Přidáme vanilkové aroma. Krém odložíme bokem, může se stát, že se vytvoří hrudky, nepanikaříme, o nic nejde.

Žloutky, sůl, 3 lžíce medu našleháme. Přidáme kakaovou hmotu. Vznikne krásný hustý lesklý čokoládový krém. Hmmm, už teď je vidět, že se máme na co těšit. Přidáme najemno namleté mandle. Opravdu jenom 20 g, není to chyba v textu :) Našleháme bílý sníh z bílků a opatrně přimícháme do čokoládového krému.

Suflé se obvykle vkládá do malých keramických forem, ale teď jsem zvolila jednodušší řešení: malou dortovou formu o průměru 14 cm. Na spodek vykrojíme pečící papír, boky natřeme máslem. Vložíme do trouby na cca 150 stupňů na 20-30 minut. Vnitřek by měl zůstat lepkavý, krémový. Lehkost a hebkost tohoto zákusku pohladí nejen utrápenou duši, ale okouzlí i hosty. Pokud budete chtít na příštím rodinném obědu překvapit své milované, úspěch je zaručený.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Beáta Vörösová

    zavřít okno