Pažitka
Název:

Čokoládové věnečky


Čokoládové věnečky


Ingredience:
Ingredience (cca 50 věnečků):
polohrubá mouka220 g
cukr moučka80 g
kakao30 g
sůl špetka
máslo, změklé125 g
žloutek1 ks
kvalitní hořká čokoláda100 g
mrazem sušené maliny, najemno rozdrcené malá hrst
Postup přípravy:

Poslední roky kolem sebe neustále slýchám písničku na téma "Za chvilku budou Vánoce a já ještě nemám napečeno/uklizeno/koupené dárky!". Jako by Vánoce měly nějakou normu, kterou je třeba naplnit - takový počet cukroví, takový počet umytých oken a takový počet drahých darů - jinak ty Vánoce nebudou stát za nic. Ale nakonec je to fuk. Ať si to každý udělá, jaké chce. Takže u nás doma žádný extra speciální úklid neprobíhá, dárky se kupují průběžně i na poslední chvíli a vždycky pro radost a cukroví se peče někdy s dětmi s nepořádkem kolem, někdy po večerech v klidu, ale hlavně že mě to baví a že ho péct chci, žádné musím. Taky nestíhám, to musím přiznat, a chystám ho po chvilkách, proto jsem si letos vybrala hlavně takové, které je rychlé a jednoduché na přípravu a přitom skvěle chutná a hezky vypadá. Snad se bude hodit i vám.

V míse smícháme mouku cukr, kakao a sůl, přidáme máslo nakrájené n plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v lednici (klidně i do druhého dne).

Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi  3 - 5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka (nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 8 - 10 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 

Vychladlá kolečka máčíme v rozpuštěné čokoládě a sypeme drcenými malinami (místo malin můžete použít nahrubo posekané oříšky, kandovanou pomerančovou kůru, cukrové zdobení...). Skladujeme v chladu. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno