Pažitka
Název:

Čokoládovo-cuketový dort


Čokoládovo-cuketový dort


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka350 g
kypřící prášek3/4 sáčku
kakao50 g
sůl špetka
rostlinný olejcca 120 ml
třtinový cukr325 g
vejce3 ks
menší cuketa3 ks
Poleva:
tmavá čokoláda200 g
lučina3 kostky
smetana250 ml
moučkový cukr3 lžíce
Postup přípravy:
Vláčný a neuvěřitelně dobrý dort plný cuket, které právě okupují snad každou zahrádku. 
 
Byť sama cukety nepěstuji, sešlo se mi jich v lednici víc, než co bychom běžně upotřebili. Dlouho jsem přemýšlela, co s tím, až mě napadlo udělat ji nasladko s pořádnou porcí čokolády.

Troubu předehřejte na 180°C. V jedné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. V druhé pak promíchejte nastrouhanou cuketu společně s olejem, cukrem a vejci. Obě směsi opatrně spojte, ale nepřemíchejte.Dortovou formu o průměru cca 24 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vlijte do ní hotové těsto a pečte cca 40 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá do středu suchá. Nechte cca 10 minut chladnout ve formě, poté vyklopte a nechte na mřížce zcela zchladnout

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Smetanu vyšlehejte dotuha. Lučinu rozšlehejte z cukrem na hladký krém. Nakonec smíchejte ještě teplou čokoládu se sladkou lučinou a do směsi opatrně zapracujte ušlehanou šlehačku. Hotový krém nechte vychladit v lednici, ale nesmí úplně ztuhnout, aby šel natírat na dort.

Jakmile bude krém tak akorát roztíratelný a korpus úplně studený, můžete pokračovat. Korpus rozdělte na dvě části. Spodní potřete kyselou zavařeninou (rybízovou, višňovou, meruňkovou apod.), přidejte tenkou vrstvu krému a přiklopte druhou půlkou korpusu. Zbytkem krému potřete dort po stranách i povrchu a dejte vychladit. Ideálně nechte dort odpočívat až do druhého dne, to je pak naprosto nepřekonatelný.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno