Ingredience: | |
hladká mouka | 350 g |
třtinový cukr | 200 g |
kypřící prášek | 1 sáček |
kakao | 40 g |
perníkové koření | 2 lžičky |
sůl | 1/2 lžičky |
rostlinný olej | 180 ml |
mléko | 200 ml |
vejce | 3 ks |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
oloupoaná cuketa bez semínek, nastrouhaná nahrubo | 800 g |
Krém: | |
mascarpone | 250 g |
smetana ke šlehání | 250 ml |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
cukr moučka | 3 lžíce |
Karamel: | |
cukr krystal | 140 g |
voda | 50 ml |
smetana na šlehání | 100 ml |
vychlazené máslo | 1 lžíce |
Zkaramelizované ořechy: | |
vlašské ořechy | velká hrst |
třtinový cukr | 3 lžíce |
Pokud vám ještě z léta zbyla nějaká přerostlá cuketa, nastal čas ji zlikvidovat. Do tohoto luxusního koláče jí totiž potřebujete skoro kilo. Může být i méně - tolik jsem zrovna měla já - pokud dáte jen třeba 600 gramů, ničemu tomu vadit nebude, ale rozhodně se tak velkého množství nebojte. Díky cuketě bude korpus nejen hodně hutný a sytý, ale taky super vláčný a zaručuju vám, že cuketu v něm na chuti vůbec nepoznáte. Takže až přede všemi odhalíte, že ten koláč, který do sebe nadšeně cpou, je plný zeleniny a té zeleniny je tam skoro kilo, budete moct na nevěřícný dotaz "Jako fakt? Skoro kilo cukety?", skromně odvětit "Jako fakt."
Korpus
Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme sypké suroviny, zvlášť krátce prošleháme olej s mlékem, vajíčky a vanilkovým extraktem, přilijeme k suché směsi. Poté vmícháme nastrouhanou cuketu (i s vodou, kterou pustila).
Těsto vlijeme do kulaté rozevírací formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou (nebo vyložené pečícím papírem). Pečeme asi 70 minut, testujeme špejlí.
Karamel
Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile voda začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Trvá to trochu déle, určitě tak deset minut, takže buďte trpěliví.
Jakmile karamel začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou tedy na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Dále už nevaříme. Vmícháme 1 lžíci másla a necháme zchladnout.
Krém
Všechny ingredience šleháme do nadýchaného krému, asi 2-4 minuty.
Zkaramelizované ořechy
V rendlíku rozpustíme cukr, přisypeme ořechy a promícháme, aby se všechny obalily v karamelu. Necháme je vychladnout na tácku vyloženém pečícím papírem.
Vychladlý korpus potřeme krémem, polijeme karamelem a poklademe ořechy.
Podrobné info: