Pažitka
Název:

Čokoládový chlebíček s hruškami


Čokoládový chlebíček s hruškami


Ingredience:
Ingredience:
vejce3 ks
zakysaná smetana200 g
cukr krystal150 g
olej150 ml
hladká mouka250 g
kakao na vaření50 g
kypřící prášek do pečiva1 lžička
jedlá soda1 lžička
sůl špetka
hrušky, oloupané a nakrájené na kostičky2 ks
hořká čokoláda, nahrubo posekaná100 g
Postup přípravy:

Ráda peču večer. Za okny tma, všude ticho a klid, všichni spí a já mám čas jen pro sebe a svoje myšlenky. Pečení je moje vášeň a terapie. A i když se mi někdy nechce, jako třeba v sobotu, kdy jsem si v deset hodin vzpomněla, že jsem rodině slíbila upéct něco sladkého na snídani, nakonec si to užívám. Krájím tabulku čokolády na malé kousky, čokoláda krásně voní, nejvíc se mi ale líbí, jak praská pod nožem a rozlamuje se na hoblinky. V takový čas vznikají i ty nejlepší recepty. Protože mi dojde, že v lednici chybí půlka surovin, že potřebné kuchyňské náčiní se zrovna umývá v myčce, že robot by hrozivě hlučel a že teda zase musím trochu improvizovat a těšit se a doufat, že se to nakonec povede. Jako tenhle chlebíček, plný čokolády a s hruškami.

Troubu předehřejeme na 180°C. V míse metličkou prošleháme vajíčka se zakysanou smetanou, rychle zašleháme i cukr a olej. Poté přisypeme mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl, vymícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme kostičky hrušek a nasekanou čokoládu.

Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do něj nalijeme a uhladíme stěrkou. Pečeme asi 60 - 70 minut (po cca 40 minutách můžete přikrýt alobalem, aby se vrch nepřipálil), testujeme špejlí. Pokud na ní po zapíchnutí do středu zůstane jen pár vlhkých drobečků, je upečeno. Necháme vychladnout ve formě.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno