Korpus (ø 19 cm): | |
hladká mouka | 90 g |
kvalitní kakao | 40 g |
moučkový cukr | 80 g |
prášek do pečiva | 1 lžička |
vejce | 1 ks |
mléko | 150 ml |
voda | 50 ml |
olej | 3 lžíce |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
Krém: | |
kvalitní smetana na šlehání (řádně vychlazená) | 400 g |
vysoceprocentní čokoláda (já použila 85% pravou belgickou čokoládu) | 200 g |
želatina v prášku | 3/4 lžičky |
voda | 1 lžíce |
Pokud chcete sobě nebo svým blízkým dopřát chuťové orgastické stavy, pusťte se do tohoto moučníku bez váhání! No ne?
Kombinace kvalitní čokolády a poctivé smetany vám zajistí endorfinové štěstí na hodně dlouho. Já po pečení, ochutnávání a precizním vylízání mísy po krému celý večer zpívala a usmívala se od ucha k uchu :).
Nemusím snad ani upozorňovat, že tento recept není pro vyznavače odlehčené stravy ;). Ale velice ráda uvádím druhé v pokušení!
Nechala jsem se inspirovat u skvělé foodblogerky Terezy z foodlover.cz, která před nedávnem vyvěsila recept na triple chocolate mousse cake, jelikož ale nejsem milovnice bílé čokolády a neměla jsem dosud žádnou zkušenost s tvorbou čokoládového dortu, pustila jsem se do jednodušší formy :).
Postup:
Na úvod bych chtěla říct, že pokud mě neuvěřitelně netlačí čas, dělám korpus vždy den před nanášením krému, aby vychladl a tak zvaně si „odpočal“. Jelikož se také vracím denně domů v podvečer, nedokážu si představit, že bych do půlnoci (i déle) tvořila dort. Na některé věci není radno spěchat :). Většinou tedy 1. den upeču korpus, 2. den vyšlehám krém a nanesu jej, ozdobím a následně přes noc dort odpočívá v lednici.
První den:
1. Vymažu máslem dortovou formu (ø 19 cm), respektive její spodní část a částečně její stěny zhruba do výše půl centimetru, a následně vysypu polohrubou/hrubou moukou. Tak se těsto při pečení nepřichytí. Poté předehřeji troubu na 180 stupňů.
2. Naváženou mouku, kakao a moučkový cukr proseji přes síto do větší mísy a přidám kypřící prášek.
3. V jiné nádobě rozšlehám vejce, vodu, vanilkový extrakt, olej a zhruba polovinu objemu mléka udávaného výše ve spojitou tekutinu.
4. Poté si vezmu do ruky metličku a postupně vmíchávám tekutinu do suché směsi v míse do spojité hmoty. Jelikož má vzniknout hladké těsto, přidávám podle potřeby zbylé mléko a šlehám metličkou, dokud není těsto bez hrudek, krásně hladké, vazké a konzistence poctivého pudinku.
5. Hmotu opatrně vliji do dortové formy a také do ní ze stěny mísy setřu zbylé ulpívající těsto pomocí stěrky. A hurá s ním na 20 minut do trouby.
6. Korpus nechám do druhého dne odpočívat pod plátěnou utěrkou.
Druhý den:
1. Ve vodní lázni zahřívám 200 g smetany ke šlehání, maximálně do teploty 60 stupňů Celsia. Ve skleničce nechám 10 minut nabobtnat práškovou želatinu ve lžíci studené vody a poté ji ke smetaně přidám.
2. Nalámu všechnu čokoládu a přidám ji do smetany ve vodní lázni. Metličkou postupně rozpouštějící se čokoládu pomaličku zašlehávám, dokud nevznikne spojitá, hladká a úžasně chutnající :) hmota. Tu pak odstavím z plotny a nechám ji zcela vychladnout.
3. Na poslední fázi je potřeba řádně vychlazená kvalitní smetana, abyste z ní udělali úžasně nadýchanou pořádnou šlehačku. Smetanu tedy vyšlehám do tuha, vezmu stěrku a postupně šlehačku přidávám do čokoládové vychladlé směsi a pomalu vmíchávám, dokud se všechny složky řádně nespojí. Krém je hotov, už ho jen nanést :).
4. Pokud se podíváte do dortové formy, povšimnete si, že korpus se při pečení krásně oddělil od stěn. Jestli patříte mezi puntičkáře a nechcete, aby krém do této vzniklé mezery po celém obvodu zalezl, můžete to vyřešit jako já (nebo vás napadne sofistikovanější řešení :). Korpus jsem přimkla k jedné straně formy, čímž mi vznikl jakýsi srpeček prostoru. Vzala jsem tvrdší foliové omyvatelně desky (do kterých běžně zakládám články :) a dala je po části obvodu korpusu. Tak je vytvořena zábrana pro krém, který by jinak vlezl všude.
5. Krém nanáším lžicí nebo stěrkou, nijak se nesnažím o hladký povrch, protože to se svým umem pokládám za nemožné a schválně vytvářím nástrojem vlnky. Povrch můžete nechat jen takto, ale dá se tu vyblbnout jako všude jinde – čokoládové hobliny, různé perličky, nápisy, ořechy v čokoládě a já nevím, co ještě :).
6. Dort vložím na noc do lednice, aby krém pěkně ztuhl. Další den dort krájím pomocí nahřátého nože (namáčím jej ve sklenici s horkou vodou), který celý proces usnadní.
Co musím říct, ten dort je fakt chuťově boží, není přeslazený, a tak vůbec...velmi mile mě překvapil a byl rychle pryč :).
Tip: Příště až se budu pouštět do tohohle mňam dortu, chci do něj zakomponovat višně, aby to bylo ještě více božské!
Podrobné info: