Pažitka
Název:

Čokoládový dort z lásky


Čokoládový dort z lásky


Ingredience:
Korpus (ø 19 cm):
hladká mouka90 g
kvalitní kakao40 g
moučkový cukr80 g
prášek do pečiva1 lžička
vejce1 ks
mléko150 ml
voda50 ml
olej3 lžíce
vanilkový extrakt1 lžička
Krém:
kvalitní smetana na šlehání (řádně vychlazená)400 g
vysoceprocentní čokoláda (já použila 85% pravou belgickou čokoládu)200 g
želatina v prášku3/4 lžičky
voda1 lžíce
Postup přípravy:

Pokud chcete sobě nebo svým blízkým dopřát chuťové orgastické stavy, pusťte se do tohoto moučníku bez váhání! No ne?

Kombinace kvalitní čokolády a poctivé smetany vám zajistí endorfinové štěstí na hodně dlouho. Já po pečení, ochutnávání a precizním vylízání mísy po krému celý večer zpívala a usmívala se od ucha k uchu :).

Nemusím snad ani upozorňovat, že tento recept není pro vyznavače odlehčené stravy ;). Ale velice ráda uvádím druhé v pokušení!

Nechala jsem se inspirovat u skvělé foodblogerky Terezy z foodlover.cz, která před nedávnem vyvěsila recept na triple chocolate mousse cake, jelikož ale nejsem milovnice bílé čokolády a neměla jsem dosud žádnou zkušenost s tvorbou čokoládového dortu, pustila jsem se do jednodušší formy :).

Postup:

Na úvod bych chtěla říct, že pokud mě neuvěřitelně netlačí čas, dělám korpus vždy den před nanášením krému, aby vychladl a tak zvaně si „odpočal“. Jelikož se také vracím denně domů v podvečer, nedokážu si představit, že bych do půlnoci (i déle) tvořila dort. Na některé věci není radno spěchat :). Většinou tedy 1. den upeču korpus, 2. den vyšlehám krém a nanesu jej, ozdobím a následně přes noc dort odpočívá v lednici.

První den:

1. Vymažu máslem dortovou formu (ø 19 cm), respektive její spodní část a částečně její stěny zhruba do výše půl centimetru, a následně vysypu polohrubou/hrubou moukou. Tak se těsto při pečení nepřichytí. Poté předehřeji troubu na 180 stupňů.

2. Naváženou mouku, kakao a moučkový cukr proseji přes síto do větší mísy a přidám kypřící prášek.

3. V jiné nádobě rozšlehám vejce, vodu, vanilkový extrakt, olej a zhruba polovinu objemu mléka udávaného výše ve spojitou tekutinu.

4. Poté si vezmu do ruky metličku a postupně vmíchávám tekutinu do suché směsi v míse do spojité hmoty. Jelikož má vzniknout hladké těsto, přidávám podle potřeby zbylé mléko a šlehám metličkou, dokud není těsto bez hrudek, krásně hladké, vazké a konzistence poctivého pudinku.

5. Hmotu opatrně vliji do dortové formy a také do ní ze stěny mísy setřu zbylé ulpívající těsto pomocí stěrky. A hurá s ním na 20 minut do trouby.

6. Korpus nechám do druhého dne odpočívat pod plátěnou utěrkou.

Druhý den:

1. Ve vodní lázni zahřívám 200 g smetany ke šlehání, maximálně do teploty 60 stupňů Celsia. Ve skleničce nechám 10 minut nabobtnat práškovou želatinu ve lžíci studené vody a poté ji ke smetaně přidám.

2. Nalámu všechnu čokoládu a přidám ji do smetany ve vodní lázni. Metličkou postupně rozpouštějící se čokoládu pomaličku zašlehávám, dokud nevznikne spojitá, hladká a úžasně chutnající :) hmota. Tu pak odstavím z plotny a nechám ji zcela vychladnout.

3. Na poslední fázi je potřeba řádně vychlazená kvalitní smetana, abyste z ní udělali úžasně nadýchanou pořádnou šlehačku. Smetanu tedy vyšlehám do tuha, vezmu stěrku a postupně šlehačku přidávám do čokoládové vychladlé směsi a pomalu vmíchávám, dokud se všechny složky řádně nespojí. Krém je hotov, už ho jen nanést :).

4. Pokud se podíváte do dortové formy, povšimnete si, že korpus se při pečení krásně oddělil od stěn. Jestli patříte mezi puntičkáře a nechcete, aby krém do této vzniklé mezery po celém obvodu zalezl, můžete to vyřešit jako já (nebo vás napadne sofistikovanější řešení :). Korpus jsem přimkla k jedné straně formy, čímž mi vznikl jakýsi srpeček prostoru. Vzala jsem tvrdší foliové omyvatelně desky (do kterých běžně zakládám články :) a dala je po části obvodu korpusu. Tak je vytvořena zábrana pro krém, který by jinak vlezl všude.

5. Krém nanáším lžicí nebo stěrkou, nijak se nesnažím o hladký povrch, protože to se svým umem pokládám za nemožné a schválně vytvářím nástrojem vlnky. Povrch můžete nechat jen takto, ale dá se tu vyblbnout jako všude jinde – čokoládové hobliny, různé perličky, nápisy, ořechy v čokoládě a já nevím, co ještě :).

6. Dort vložím na noc do lednice, aby krém pěkně ztuhl. Další den dort krájím pomocí nahřátého nože (namáčím jej ve sklenici s horkou vodou), který celý proces usnadní.

Co musím říct, ten dort je fakt chuťově boží, není přeslazený, a tak vůbec...velmi mile mě překvapil a byl rychle pryč :).

 

Tip: Příště až se budu pouštět do tohohle mňam dortu, chci do něj zakomponovat višně, aby to bylo ještě více božské!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Plíšková

    zavřít okno