Ingredience: | |
vařené malé bílé fazole | 300 g |
vejce | 2 ks |
Ghí | 2 lžíce |
řepkový olej | 2 lžíce |
datlový sirup | 5 lžic |
kokosový cukr | 3 lžíce |
kakao | 2 lžíce |
vysokoprocentní čokoláda | 100 g |
kokosový olej | 1 lžíce |
růžová sůl | špetka |
vypeckované višně | 200 g |
Když se dají moučníky dělat z cizrny, proč ne i z fazolí. Je to příjemná cesta, jak dostat do dětí (a dospělých) luštěniny. Slibuji, že v tomto dortíku jejich chuť nepoznáte.
Fazole, žloutky, ghí, olej, cukr, sirup a kakao umixujte do husté hladké kaše (já použila ponorný mixér). Do směsi vmíchejte sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a 50g čokolády posekané na malé kousky.
Těsto navrstvěte do dortové formy o průměru 17cm vystlané pečícím papírem. Na povrch dejte višně a lehce je do těsta vmáčkněte.
Pečte při 180 stupních 35-40 minut. Dort nechte vychladnout, ozdobte ho čokoládovou polevou, kterou připravíte rozpuštěním 50g čokolády s kokosovým olejem ve vodní lázni, a přes noc řádně vychlaďte v lednici.
Před krájením nechte čokoládu při pokojového teplotě povolit a použijte nůž namočený do horké vody. Pokud si nehlídáte linii, servírujte s kopečkem šlehačky.