máslo (+ trochu navíc na dvojité vymazání formy) | 85 g |
třtinový cukr (+ trochu navíc na vysypání formy) | 85 g |
hořká čokoláda | 40 g |
mléčná čokoláda (poměr můžete libovolně změnit, nebo třeba použít jen jeden druh) | 60 g |
vejce (oddělené žloutky od bílků) | 3 ks |
lískové oříšky | 65 g |
hruška (dle velikosti formy) - oloupané, přepůlené a zbavené jádřinců | 3 - 4 ks |
Ingredience: |
Čokoládový hruškový koláč bez mouky, proč ne? Upekla jsem si ho večer, den před cestou do Prahy.
Ukrojila jsem kousek sobě, kousek kamarádce, která cestovala se mnou a zbytek nechala doma. Když jsem se večer vrátila, nebylo po něm ani památky. Dokonce i nádobí se umylo.
Kromě toho, že nefandím jablečným koláčům, neprahnu ani po těch hruškových. Tedy. Neprahla jsem. Zkusila jsem totiž čokoládový koláč s praženými lískovými oříšky, s hruškami a absolutně bez použití mouky (Apetit). V průběhu příprav vypadal zvláštně. Ne že bych nikdy netvořila koláč bez mouky, ale konzistence dortové hmoty před upečením nebyla moc přesvědčivá. Po 40 minutách v troubě ale výsledek překvapil. Vizuálně i chuťově.
Dortovou formu (já jsem použila formu s průměrem 26cm) vymažeme máslem, pak vyložíme pečícím papírem, přes papír znovu vymažeme máslem a nakonec vysypeme třtinovým cukrem. Vím, zní to zvláštně, ale zkuste mi věřit. :)
Troubu dáme vyhřát na 170°C a na vodní lázni rozpustíme veškerou čokoládu společně s máslem pokrájeným na kostky. Když máme jednolitou čokoládovou směs, necháme ji trochu zchladnout. Mezitím na pánvi zlehka opražíme lískové oříšky. Jakmile zezlátnou, shrneme je do mlýnku nebo mixéru a pomeleme na hladkou moučku. Elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Tu zlehka společně s oříšky vmícháme do vlažné rozpuštěné čokolády. Pečlivě omytými a odmaštěnými metličkami elektrického šlehače vyšleháme bílky do sněhu a ten následně pomalu a opatrně ve třech dávkách vmícháme do čokoládové směsi. Jakmile se všechny složky spojí, vlijeme „těsto“ do připravené formy, uhladíme a na povrch vyskládáme poloviny hrušek řezem dolů.
Pečeme 40 minut – hrušky lehce změknou a přinejmenším okraje koláče se zpevní. Jakmile máte dojem, že by mohlo být hotovo, zbytečně ho v troubě netrapte. Je hodně křehký, takže ho asi 10-15 minut nechte trošku vychladnout ve formě a následně opatrně vyprostěte. Pozor, ať se vám nezačne koláč lámat a jeho povrch drolit.
Pak už stačí jen naservírovat. Můžete ho doplnit zmrzlinou, kysanou smetanou nebo třeba do tuha vyšlehanou šlehačkou. Prostě si ho připravte tak, ať vám chutná a máte z něj stejný zážitek, jako všichni ti, co už ho ochutnali. :)
Podrobné info: