Ingredience: | |
lilky | 1 kg |
strouhanka | cca 100 g |
vejce | 2 ks |
sýr pecorino | 90 g |
parmezán | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
petržel s plochými listy | hrst |
slunečnicový olej | na smažení |
Dneska mám pro vás připravený úplně jednoduchý italský předkrm s tolik oblíbenými lilky. Spousta lidí má lilky rádo, ale neví co s nimi uvařit. V jednom z mých starších receptů jste se například dočetli jak udělat zapečené lilky parmigiana di melanzane nebo smažené lilky s mozzarellou.
Toto jídlo je sice smažené, ale můžete také zvolit variantu pečení v troubě.
Odloupeme z omytých lilků slupku a nakrájíme je na kostky. Dáme je vařit do osolené vody na necelých 10 minut. Zcedíme a necháme je v cedníku pustit vodu, cca 30 minut (můžete je i něčím zatížit). Mezitím si nastrouháme tvrdý ovčí sýr pecorino a nadrobno nakrájíme petržel. Následně usušíme ještě papírovým ubrouskem lilky, rozmixujeme je nebo jednoduše rozmačkáme vidličkou na menší kousky.
Smícháme je v míse se strouhankou, sýrem, vejci, petrželí a lehce osolíme a opepříme. Uválíme z těsta menší kuličky (průměr asi 4 cm – pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě strouhanku) a ty potom obalíme ještě ve strouhance. Dáme je smažit do rozpáleného oleje buď na pánvi nebo ve friťáku.
Podrobné info: