Máslové loupáčky: | |
mléko | 120 g |
cukr | 15 g |
vanilkový cukr | 15 g |
hladká mouka typ 65 | 250 g |
vejce pokojové teploty | 2 ks |
droždí | 5 g |
sůl | 3,5 g |
máslo pokojové teploty nakrájené na kostky | 170 g |
K pomazání před pečením: | |
vaječný žloutek | 1 ks |
mléko | 2 lžíce |
Závěrem: | |
moučkový cukr | dle potřeby |
Už od zářijové dovolené v Lisabonu téměř každou noc sním o zářivě žlutých portugalských croissant brioche - tedy o pečivu, co vypadá jako croissant, ale přitom je to sladká máslová brioška (kterou se ale portugalci vůbec neostýchají kombinovat se sýrem a dokonce i se šunkou). Pátrání po receptu nebylo moc úspěšné. Na internetu jsem vyšťourala asi dvě nebo tři receptury a horko těžko jsem hodnotila, která by mohla stát za to. Nakonec jsem zavřela oči a ukázala prstem. Vzniklo z toho toto! Pravda, nejsou tak úžasně žluťoučké a ani zdaleka tak dokonalé, jako ty pod portugalským sluncem. Jsou ale nadýchané, měkoučké a slaďoučké a u nás doma si rozhodně vydobyly své neotřesitelné místo.
Mléko přivedeme k varu. V misce smícháme oba druhy cukru s horkým mlékem, přidáme 75 g mouky a důkladně promícháme, ideálně dřevěnou lžící. Postupně a po jednom přidáme vajíčka, promícháme, přidáme dalších 75 g mouky a znovu důkladně zpracujeme. Přidáme dalších 50 g mouky smíchaných s droždím, opět promícháme a přidáme dalších 50 g mouky dohromady se solí a znovu zapracujeme. Těsto je v tomto okamžiku poměrně tekuté a lepkavé.
Do těsta přidáme jeden kousek másla a až se úplně ztratí, zapracujeme další a další a další.... Těsto při míchání bude tvořit pavučinky, zůstane ale pořád dost lepkavé. Misku s těstem překryjeme strečovou fólií a necháme kynout v lednici minimálně čtyři hodiny, ideálně (a doporučuji) ale celou noc, aby mělo tu správnou strukturu a aby se s ním dalo hezky pracovat.
Když je těsto dostatečně odpočinuté, pracovní plochu posypeme moukou. Těsto vyválíme do kruhu o průměru zhruba 40 centimetrů. Pomocí rádýlka rozřežeme kruh na 8 trojúhelníků a každý z nich postupně srolujeme do rohlíčku (od široké strany ke špičce). Špičku rohlíčků vždy namočíme trochou vody, aby dobře přilnula. Rohlíčky na plechu umístíme tak, aby špička croissantu byla na spodní straně rohlíčku - nebude se při pečení odchlipovat. Croissanty nachystáme na plech vyložený pečícím papírem (doporučuji dva plechy po čtyřech kouscích, aby měly dostatek prostoru na kynutí a krásně se nafoukly). Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme odležet a ještě jednou vykynout dalších zhruba 45 minut, a to při pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 160°C, croissanty potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Pečeme dozlatova 25 minut a hned poté je ještě horké pocukrujeme moučkovým cukrem.
Nadýchaná laskomina ideální pro nedělní ráno a vašeho milovaného, který chce zůstat zachumlaný v posteli.
Podrobné info: