Pažitka
Název:

Cuketa zapečená s bramborem a uzeninou


Cuketa zapečená s bramborem a uzeninou


Ingredience:
Ingredience:
cuketa200 g
brambory250 g
salám nakrájený na kolečka150 g
cibule150 g
česnek3 stroužky
vejce2 ks
smetana ke šlehání100 ml
mozzarella třešničky10 ks
oblíbené koření1 lžička
sůl dle chuti
mletý pepř dle chuti
sádlo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
Postup přípravy:

Zahrádky jsou plné cuket, v obchodech je k mání také za přijatelnou cenu, tak proč si neudělat nějakou cuketovou dobrotu.

Troubu zapneme na 190°C.
Očištěné cibule a česnek nakrájíme. Cibuli na tenké půlměsíčky, česnek na tenké plátky.
Brambory, ani cuketu nemusíme zbavovat slupky. Obojí pod tekoucí vodou kartáčkem důkladně očistíme, osušíme a nakrájíme na kolečka o síle cca 0,5cm. Kolečka cukety ještě překrájíme na polovinu.
Zapékací formu vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
Na dno formy poskládáme brambory a zlehka osolíme. Na brambory poskládáme kolečka salámu, ty zasypeme cibulí a česnekem.
Nakonec poklademe cuketou, kterou posypeme oblíbeným kořením, zlehka osolíme a opeříme.
Formu dáme na 25minut do trouby.
Poté z trouby vytáhneme a zapečené suroviny zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce se špetkou soli. Povrch poklademe na půlky překrájenou mozzarellou a formu dáme nazpět do trouby. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 25minut do zlatavé barvy.
Můžeme podávat teplé i studené se zeleninovým salátem dle vlastního výběru.
Doba pečení je orientační, každý si musí pohlídat svůj spotřebič.
Salám jsem použila Rio Ebro se zeleným pepřem, ale hodí se i jiná uzenina výraznější chuti.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno