Ingredience: | |
nastrouhaná cuketa (mladou neloupeme) | 400 g |
mletý mák | 200 g |
vlašské ořechy | 200 g |
moučkový cukr | 200 g |
rozpuštěné máslo | 100 ml |
vejce | 4 ks |
větší švestky | 13 ks (cca 600g) |
Drobenka: | |
polohrubá mouka | 120 g |
moučkový cukr | 60 g |
máslo pokojové teploty | 60 g |
Cuketové koláče a buchty jsou hodně oblíbené a známé. Zkusila jsem zaexperimentovat s mákem a ovocem a podařilo se. Koláč je krásně vláčný a chutná i na druhý den.
Do misky dáme suroviny na drobenku a mnutím mezi prsty propracujeme tak, aby byla drobenka drobivá.
Cuketu a švestky očistíme, švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Cuketu i se slupkou nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
Ořechy nahrubo nasekáme. 150 g necháme do těsta a zbývajících 50 g odložíme stranou.
Žloutky oddělíme od bílků a ty ušleháme do hustého sněhu. Žloutky dáme do hlubší mísy a s cukrem ušleháme do husté pěny. Přidáme chladné rozpuštěné máslo a opět prošleháme. Přidáme cuketu, mák a ořechy, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh. Přelijeme na připravený plech a stěrkou stejnoměrně rozetřeme. Poklademe půlkami švestek, které posypeme zbytkem ořechů a nakonec posypeme drobenkou.
Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme cca 50 minut. Po vystydnutí nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.
Podrobné info: