Pažitka
Název:

Cuketová polévka s pórkem a sýrem


Cuketová polévka s pórkem a sýrem


Ingredience:
Ingredience:
cuketa400 g
pórek (bílá i zelená část)200 g
smetanový sýr150 g
olej1 lžíce
cibule1 ks
česnek1 stroužek
máslo1 plátek (2cm)
vejce2 ks
zeleninový vývar1 l
sůl dle chuti
mletý pepř dle chuti
nakrájená pažitka2 lžíce
Krutony:
starší rohlíky3 ks
olej1 lžíce
Postup přípravy:

Cuketu i pórek máme u nás doma všichni rádi, tak proč i nedopřát dobrou polévku.

Rohlíky nakrájíme na kostičky a v pánvi na rozehřátém oleji je osmažíme. 

Zeleninu očistíme a z cukety odstraníme semena.

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, cuketu na kostky a pórek na jemné půlměsíčky.

V hlubším hrnci na rozehřátém oleji restujeme cibuli a česnek. Po dvou minutách přidáme cuketu, zalijeme polovinou vývaru a pod pokličkou vaříme slabým varem 15 minut.

Mezitím dáme do menšího kastrolu na rozehřáté máslo nakrájený pórek.

Přidáme špetku soli a pepře, restujeme, přidáme 2 lžíce vody a dusíme 10 minut.

Cuketu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a dolijeme zbytkem vývaru.

Uvedeme k varu, přidáme sýr, rozšlehaná vejce a necháme 2 minuty vařit. 

Na závěr metličkou prošleháme, přidáme podušený pórek a podle potřeby dochutíme.

Na talíři posypeme pažitkou a osmaženými rohlíkovými krutonky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno