Ingredience: | |
cibule | 2 ks |
česnek | 3 stroužky |
olej, máslo, nebo ghí | 2 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
horká voda nebo zeleninový vývar | 2 l |
přerostlá cuketa (oloupaná, bez semen) | 1 ks (cca 1-1,5kg) |
sušený tymián | 1 lžíce |
mletý kmín | 1 lžička |
domácí vegeta | 2 lžíce |
kváskový chleba | 1 velký krajíc |
listy lichřeřišnice | dle chuti |
chleba | k podávání |
olivový olej | k podávání |
Je zahuštěná domácím kváskovým chlebem. Musím se pochlubit, trénuju už nějakou dobu pečení bochníku, protože se mi ten sice kváskový, ale z domácí pekárny po 6 letech omrzel. Zatím nemám tolik zkušeností k tomu, abych o tom něco napsala. Je to úplně jiný level, celkem věda. A tak neúspěchy jsou, i když ne takové, aby se chleba nedal konzumovat... řeším třeba: sakra, jak jen udělat velké bubliny ve střídce, lepší kůrku atd. Do polévky tedy padl krajíc normálně poživatelného chleba. Chlebovou strouhanku, která je na zahušťování taky super a změna, doma nevedu. Není totiž ani šance ji udělat! Polévka je vhodná pro milovníky lehčích zeleninových polévek a zahrádkářům pomůže udat další kus. Jo dýně a cukety se letos povedly!
Oloupanou nakrájenou cibuli s utřeným česnekem osmahneme na tuku, osolíme a vložíme na větší kostky nakrájenou cuketovou dužinu. Promícháme, přidáme tymián, kmín a vegetu a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Vaříme asi 15 minut, vložíme nakrájený chléb a pak rozmixujeme ponorným mixérem.
Jednoduchá rychlá dobrota. Já si teď servíruju hodně oliváč snad do všeho.
Podrobné info: