Ingredience: | |
mladá cuketa | 600 g |
mrkev | 200 g |
celer | 150 g |
tvrdý sýr | 200 g |
uzenina | 300 g |
dětská krupička | 100 ml |
strouhanka | 100 ml |
olej | 50 ml |
prášek do pečiva | 1 ks |
vejce | 3 ks |
česnek | 3 větší stroužky |
větší cibule | 1 ks |
nakrájená zelená nať lahůdkové cibule | 2 hrsti |
drcený kmín | 2 lžičky |
sušená majoránka | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
mletý pepř | dle chuti |
nakrájená čerstvý libeček | 2 lžíce |
tuk | na vymazání formy |
krupička nebo strouhanka | na vysypání formy |
Před dvěma lety mě zaujal recept na cuketovou sekanou s mrkví na stránkách iGurmet. Recept jsem si upravila, o pár surovin vylepšila a každé léto si na ni pochutnáváme. Věřím, že bude chutnat i vám.
Cuketu důkladně umyjeme, nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, mírně osolíme, promícháme a necháme 10 minut vypotit. Poté pořádně vymačkáme puštěnou tekutinu.
Očištěnou mrkev a celer nastrouháme společně se sýrem a uzeninou na hrubém a česnek na jemném slzičkovém struhadle. Promícháme s cuketou, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli i všechny zbývající suroviny a opět důkladně promícháme.
Směs přemístíme do vymazané a vysypané zapékací nádoby a v předehřáté troubě na 175°C pečeme cca 40 - 50 minut do zlatavé barvy. Zapíchnutím špejle vyzkoušíme, je-li upečeno. Pokud se těsto na špejli nelepí, máme hotovo.
Můžeme podávat teplé i studené.
Doba pečení je orientační, záleží na typu trouby a také na výšce cuketového těsta. Pekla jsem v zapékací míse o rozměrech 27 x 18 x 5 cm.
Pokud použijeme mladou cuketu, není třeba ji loupat, ani odstraňovat vnitřek s jadérky.
Kdo nemůže, nebo nemá rád zeleninu, může nahradit podušenými hříbky na cibulce.
Podrobné info: