Pažitka
Název:

Cuketové karbanátky s jogurtovou omáčkou

vegetariánský recept


Cuketové karbanátky s jogurtovou omáčkou


Ingredience:
Karbanátky:
středně velké cukety3 ks
kvalitní corn flakes (rozmixovat)3 hrnky
kukuřičná moukacca 1/2 hrnku
vejce1 ks
strouhaný parmazáncca 3 lžíce
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej dle potřeby
Omáčka:
jogurt dle potřeby
strouhaný parmazán dle chuti
česnek dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Je léto a s ním je tu spousta cuket, všude. Tahle skvělá zelenina se dá použít na tisíce způsobů a vždycky je dobrá. Doteď jsme dělaly hlavně grilovanou a opékanou na pánvi, takže přišel čas na změnu, alespoň pro jednou. Zeleninový karbanátky jsem nedělala už dost dlouho a vůbec nechápu proč. Takže cuketa šla do karbanátků a k nim jsem udělala jen super easy jogurtovou omáčku.

Do jídel tohohle typu dost nerada dávám klasickou mouku s lepkem. Většinou ji nahradí kukuřice, jako tady. Ráda používám corn flakes (s dobrým složením, pozor na ně), který pak umixuju, a mají za prvý trochu zajímavější strukturu, za druhý jsou taky takový lehčí. Až pak dosypávám mouku (kukuřičnou) podle potřeby.

A teď k postupu…

Cuketu nastrouháme na jemným struhadle. Necháme chvilku, pár minut, odpočinout. A to tím způsobem, že u jedný strany misky uděláme do hmoty ďolík až na dno. V té prohlubni se nám začne sbírat voda z cukety, kterou opatrně vylijeme nebo lžící vybereme. Chceme se zbavit přebytečný tekutiny.

Poté přidáme vejce, umleté corn flakes, parmezán, prolisovaný česnek, osolíme+opepříme.Dobře promícháme. Podle potřeby postupně přidáváme kukuřičnou mouku, až získáme pěkný trošku vlhčí těsto. Karbanátky chceme mít foremný, ale zas to nesmí být samá mouka. Z hmoty formujeme kuličky, ty pak rozplácneme do formy karbenátku o tloušťce tak 1-1.5 cm.

Karbanátky opékáme na dobře rozpálené pánvi s troškou olivového oleje, z obou stran.

(vždycky se vyplatí udělat jeden zkušební a podle něj pak případně dochutit směs)

Teď už zbývá jen jogurtová omáčka. V misce smícháme všechny suroviny – jogurt s parmezánem, prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. A máme hotovo.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavla Rychtářová

    zavřít okno