Karbanátky: | |
středně velké cukety | 3 ks |
kvalitní corn flakes (rozmixovat) | 3 hrnky |
kukuřičná mouka | cca 1/2 hrnku |
vejce | 1 ks |
strouhaný parmazán | cca 3 lžíce |
česnek | 1 stroužek |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
Omáčka: | |
jogurt | dle potřeby |
strouhaný parmazán | dle chuti |
česnek | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Je léto a s ním je tu spousta cuket, všude. Tahle skvělá zelenina se dá použít na tisíce způsobů a vždycky je dobrá. Doteď jsme dělaly hlavně grilovanou a opékanou na pánvi, takže přišel čas na změnu, alespoň pro jednou. Zeleninový karbanátky jsem nedělala už dost dlouho a vůbec nechápu proč. Takže cuketa šla do karbanátků a k nim jsem udělala jen super easy jogurtovou omáčku.
Do jídel tohohle typu dost nerada dávám klasickou mouku s lepkem. Většinou ji nahradí kukuřice, jako tady. Ráda používám corn flakes (s dobrým složením, pozor na ně), který pak umixuju, a mají za prvý trochu zajímavější strukturu, za druhý jsou taky takový lehčí. Až pak dosypávám mouku (kukuřičnou) podle potřeby.
A teď k postupu…
Cuketu nastrouháme na jemným struhadle. Necháme chvilku, pár minut, odpočinout. A to tím způsobem, že u jedný strany misky uděláme do hmoty ďolík až na dno. V té prohlubni se nám začne sbírat voda z cukety, kterou opatrně vylijeme nebo lžící vybereme. Chceme se zbavit přebytečný tekutiny.
Poté přidáme vejce, umleté corn flakes, parmezán, prolisovaný česnek, osolíme+opepříme.Dobře promícháme. Podle potřeby postupně přidáváme kukuřičnou mouku, až získáme pěkný trošku vlhčí těsto. Karbanátky chceme mít foremný, ale zas to nesmí být samá mouka. Z hmoty formujeme kuličky, ty pak rozplácneme do formy karbenátku o tloušťce tak 1-1.5 cm.
Karbanátky opékáme na dobře rozpálené pánvi s troškou olivového oleje, z obou stran.
(vždycky se vyplatí udělat jeden zkušební a podle něj pak případně dochutit směs)
Teď už zbývá jen jogurtová omáčka. V misce smícháme všechny suroviny – jogurt s parmezánem, prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. A máme hotovo.
Podrobné info: