Ingredience: | |
cuketa | 450 g |
tvrdý sýr (gouda) | 110 g |
vejce | 1 ks |
bazalka | 7 lístků |
polenta | 3 - 4 lžíce |
česnek | 1 stroužek |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Přišla jsem na to, že vařit ve vlastní kuchyni není problém o něčem jiném to je, když vaříte v kuchyni cizí a ze surovin, které máte zrovna k dispozici. Měla jsem k dispozici velkou cuketu, kterou jsem dnes musela nějak zužitkovat. Omáčka ani polévka se mi dělat nechtěla. Chtělo to něco, jak říkáme „do ručky“, a tak vznikly tyto placičky a musím říci, že spokojenost byla na všech stranách.
Omyjeme si cuketu (není třeba ji loupat) a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme ji do mísy a posypeme lžičkou soli. Díky tomu nám cuketa pustí vodu. Necháme stát cca 10 minut. Mezitím si najemno nastrouháme sýr. Cuketu poté pořádně vymačkáme (je to důležité, protože potom by stále pouštěla vodu) a vrátíme zpět do mísy. Následně k ní přidáme ostatní suroviny jako nastrouhaný sýr, vejce, nasekanou mátu, prolisovaný stroužek česneku a polentu. Dle chuti případně dosolíme a dopepříme.
Vytvoříme směs, že které tvarujeme placičky, které buď můžeme osmažit na troše oleje, nebo jako já upéci v troubě nasucho.
V případě pečení si troubu předehřejeme na 180 stupňů a placičky dáme na pečící folii a pečeme cca 10-15 minut z jedné strany a 10-15 minut z druhé strany.
Podáváme např. s rajčatovo-bazalkovým salátkem.
Podrobné info: