Ingredience: | |
větší cuketa (700 - 800 g) | 1 ks |
střední brambora | 1 ks |
vejce | 2 ks |
žitná mouka | 3 - 4 vrchovaté lžíce |
česnek | 6 stroužků |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
majoránka | špetka |
Cukety jsou výbornou sezónní surovinou, která se dá zpracovat na mnoho způsobů. Je to zelenina velmi všestranná, chutná a levná. A protože je cuketová sezóna právě v plném proudu, připravila jsem pro Vás další recept z cukety podle zásad stravování Lenky Kořínkové.
1 větší cuketu oloupeme a nastrouháme na jemno. U přezrálejší odstraníme změklý vnitřek se semeny. Nastrouhanou cuketu osolíme, zamícháme a necháme zhruba 1/2 hodiny odpočinout. Vodu, kterou potom cuketa pustí, slijeme a hmotu ještě přes cedník vymačkáme. Přistrouháme 1 střední bramboru, přidáme 2 vejce (žloutky), špetku soli, pepře, majoránku a prolisovaný česnek podle chuti. Přidáme 3 vrchovaté PL tmavé žitné mouky a zpracujeme těsto, které by mělo být o něco hustší než na klasický bramborák.
Z připraveného těsta smažíme placky. Těsto nabíráme lžící a na pánvi z něj tvarujeme menší a poněkud silnější placky.
Placky se opékají z obou stran dozlatova. Musejí mít opečený povrch a vnitřek trochu měkčí.
Z uvedeného množství uděláme asi 15 menších placiček.