Pažitka
Název:

Cuketové placky úplně bez mouky

vegetariánský recept


Cuketové placky úplně bez mouky


Ingredience:
Ingredience:
nahrubo nastrouhaná cuketa500 g
vejce3 ks
jemné ovesné vločky100 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
najemno nastrouhaný sýr Gouda80 g
zelené čerstvé bylinky dle chuti
Postup přípravy:

Na období čerstvých malých i velkých cuket se těším každý rok. Sama je nepěstuji, ale valí se na mě ze všech stran. Aktuálně díky za přísun Marki a Romanovi.

A já potom jen přemýšlím, hledám, překládám, kombinuji a tvořím. Cuketa je, podle mě, geniální zelenina. Líbí se mi, že ji můžete použít do sladkých i slaných jídel, použít ji do moučníku, ale i k masu, udělat z ní slané koláče, placky, grilovat. Je dokonale všestranná.

Proč zrovna tyhle placky? Líbí se mi na nich, že v nich není žádná mouka, ale místo toho ovesné vločky. Ty používám na pečení velice ráda. Tento recept je navíc vhodný pro celiaky, koupíte-li bezlepkové ovesné vločky.

Cukety nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Osolte a nechejte chvíli "vypotit", aby se cuketa zbavila přebytečné vody. Vodu vymačkejte.

Přidejte vejce a promíchejte. Nasypejte ovesné vločky a nastrouhaný sýr. Ochuťte pepřem a nasypejte čerstvé bylinky.

Umíchejte těsto, které necháte půl hodiny odpočívat. Ovesné vločky nasají tekutinu a vznikne hustější těsto.

Z těsta tvořte placičky a smažte z obou stran v rozpáleném slunečnicovém oleji. 

Podávejte třeba jako výborný oběd s bramborem, bramborovou kaší nebo salátem. Jsou výborné i studené, jako svačina nebo lehká večeře.

Připravte si třeba dip z bílého jogurtu, česneku a bylinek.

Náš tip: Místo ovesných vloček můžete použít polohrubou mouku.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno