Ingredience: | |
rýže Arborio | 500 g |
máslo + plátek na konečnou fázi | 60 g |
velká cibule | 1 ks |
bílé víno | 150 ml |
střední cuketa | 1 ks |
kopřivové pesto | 5 lžiček |
sýr Grana Padano | 50 g |
zeleninový vývar | 1,5 l |
vepřová panenka | 500 g |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Dnešní oběd předčil všechna očekávání, všichni se jen oblizovali...
Nejprve si v širokém kastrolu nebo pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme cibuli, nakrájenou na jemno a necháme zesklovatět. Přisypeme nepropláchnutou rýži a dobře promícháme, aby se máslo rovnoměrně vsáklo. Když se začne rýže přichytávat, zalijeme ji bílým vínem a chvílí povaříme, aby se odpařil alkohol. Připravíme si horký zeleninový (hovězí, kuřecí) vývar a postupně ho přiléváme k rýži a to jen v takovém množství, aby se rýže nepřipalovala. Každou chvíli promícháme, a když se vývar vpije, zase přilijeme další. Takto postupujeme, dokud není rýže měkká. To může trvat asi 20 minut. Vývar možná nevypotřebujeme celý, ale lépe, když ho budeme mít víc. Mezitím co se vaří rýže, oloupeme si cuketu, vybereme semínka a nastrouháme nahrubo. Necháme chvíli vypotit a přendáme do kastrůlku, kde jí promícháme s kopřivovým pestem a pár minut restujeme. Vepřovou panenku očistíme a odblaníme, potřeme olivovým olejem a dobře osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi opečeme z každé strany asi minutu a poté dopečeme v troubě na 190 stupňů asi 10 minut. Záleží, jak máte panenku rádi propečenou. Ta moje byla ještě trochu růžová, ale ne krvavá. Po dopečení maso zabalíme do alobalu a necháme ještě chvíli odpočívat. Když je rýže měkká, vmícháme do ní cuketovou směs a nastrouhaný sýr. Nakonec ještě promícháme s plátkem másla, případně dosolíme a můžeme podávat. Dobrou chuť!
Podrobné info: