Ingredience: | |
rýže na risotto | 250 g |
přepuštěné či klasické máslo | 2 lžíce |
jarní cibulka | 2 ks |
česnek | 2 stroužky |
menší cuketa | 1 ks |
kuřecí prso | 1-2 ks |
voda či vývar | 700 ml |
Vůbec nechápu, jak je možné, že rizoto s cuketami tady na blogu dosud nebylo, když cuketa je moje asi nejvděčnější a nejčastěji používaná zelenina, každopádně situace napravena a nechte si chutnat.
Rýži nejdříve propláchněte, nejlépe i několikrát po sobě. V hrnci či hlubší pánvi rozpalte přepuštěné máslo a vhoďte na něj na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Zhruba v polovině smažení přidejte také kuřecí maso a cuketu nakrájené na kostičky, a v závěru i česnek nasekaný nadrobno. Společně opečte do zlatavé barvy.
Do hrnce k opečené směsi přidejte rýži, krátce ji opražte a poté zalijte třetinou vody či vývaru. Pokud se toho nebojíte, můžete podlít i bílým vínem.
Osolte, promíchejte, ztlumte plamen a na mírném ohni postupně vařte. Rýži průběžně kontrolujte a v případě, že se voda vypaří, opět dolijte další třetinu tekutiny. Opět promíchejte, vypařte a opakujte, dokud nebude rýže hotová a textura rizota krémová. V závěru můžete vmíchat ještě oříšek másla, případně dochutit libovolným kořením či bylinkami.
Rizoto můžete připravit i v multicookeru – v tom případě využijte funkci pilaf/risotto, nalijte do hrnce veškerou tekutinu a nechte program vykonat svou práci.
Podrobné info: