Pažitka
Název:

Cuketové sterilované zelí


Cuketové sterilované zelí


Ingredience:
Ingredience:
očištěná nahrubo nastrouhaná cuketa3 kg
velké nadrobno nakrájené cibule5 ks
ocet150 ml
cukr50 g
sůl2 zarovnané lžíce
hořčičná semínka2 zarovnané lžíce
celý kmín2 lžičky
Postup přípravy:

Pokud máte velké množství cuket, vyzkoušejte tuto zavařeninu, která je velice chutná jako salát. Ale také je vhodná k pečenému masu s knedlíkem. 

Ve velké nádobě důkladně promícháme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhanou cuketu se všemi ostatními surovinami a necháme hodinu odpočinout.

Poté vše ještě jednou důkladně promícháme a naplníme do sklenic cca 2 cm pod okraj. Zavíčkujeme a na 85°C zavařujeme po dobu 10 minut. 

Poznámka:

Kyselost a sladkost cuketového zelí si každý může upravit dle vlastní chuti. Já dávám méně, protože tuto směs používám i pod maso a do polévky. Zavařovat se dlouho nemusí, jde spíše jen o to, ab se dobře přichytilo víčko.

Já zavařuji tyto větší sklenice v papiňáku. Na dno hrnce dám pařák na knedlík, přidám 300 ml vařící vody, dám 2 - 3 sklenky a uzavřu poklicí. Od doby varu vařím 5 minut a vypínám. Víčka mě vždy chytí dobře a ještě se mi nikdy žádná zavařenina nezkazila.

Dužinu se semínky z cukety nevyhazuji. Dělávám z ní omáčku. Také ji přidávám s různou zeleninou do hrnce a uvařím. Po změknutí zeleniny vše rozmixuji ponorným mixérem, dle potřeby naředím a dochutím na chutný zeleninový krém.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno