Cuketové tagliatelle: | |
cuketa | 2 ks |
šťáva z citrónu | 1/2 ks |
sůl | 1/2 lžičky |
pepř | špetka |
Hráškové pesto: | |
oloupaný hrášek + 1/2 hrnku navíc | 1 hrnek |
lístky čerstvé bazalky | 2 hrsti |
voda | 150 ml |
za studena lisovaný olivový olej | 4 lžíce |
česnek | 5 stroužků |
šťáva z citrónu | 1/2 ks |
sůl | 1/2 lžičky |
pepř | špetka |
Cuketová sezóna je v plném proudu. Máte už dost tradičních receptů a chcete zkusit něco nového?
Co takhle nahlídnout pod vitariánskou pokličku a udělat si obídek zcela raw? V parných dnech úplně ideální, nemyslíte?
Pro ty z vás, kteří by náhodou nevěděli co raw strava obnáší - jedná se vlastně o tepelně neupravené potraviny. Vitariáni k životu potřebují pouze výkonný mixér, šetrnou sušičku na ovoce, která by neměla přesáhnout nějakých 42 °C a popřípadě kvalitní šnekový odšťavňovač. Co se týče chutí, vitariánská strava vůbec není chudá nebo mdlá. Naopak. Naučíte se vychutnat si každé sousto a objevovat jednoduchost chutí. Avšak platí, že suroviny musí být kvalitní, protože zde se nekvalita opravdu za nic neschová.
Já osobně na vitariánech obdivuji, že dokáží jíst celý rok studenou stravu. Nedokážu si představit, že si v mínus dvacetistupňových mrazech pochutnám na studené polévce nebo koktejlu. Ale jsem pro občasné zařazení do jídelníčku. Hlavně v parných dnech je vitariánská strava pro tělo velmi vhodná. Navíc se člověk pěkně pročistí. Co ale může znamenat nepříjemnosti, je přílišné nadýmání. Přeci jenom, když nejsme zvyklí na takové množství syrové stravy, živé enzymy a vláknina dokáží ve střevech způsobit pěkný zmatek. Takže všechno pěkně rozkousat a pomaloučku, polehoučku :)
Cuketové špagety jsou ve vitariánských kruzích docela profláknutá pochoutka, ale byla jsem líná krájet cuketu na tenounké špagety, proto jsem to přejmenovala na tagliatelle. Jinak existují dokonce i přístroje na výrobu cuketových špaget (v Čechách nazýváme spiralizér), nebo můžete použít speciální škrabku, kterou "naškrábete" zeleninu na nudličky.
Ale jde jen o efekt, chuť zůstává stejná :)
Hrášek - chudý příbuzný
Obyčejně nepřemýšlíme o hrášku jako o nějaké zázračně zdravé potravině. Prostě hrášek. Je dobrý, nasládlý, děti ho rádi zobou. Hrášek je ale trošku podceňován a nad jeho účinky se málokdo zamýšlí.
Hrášek je velmi bohatý na vitamín C - 100 gramů hrášku obsahuje až 40 mg vitamínu C! Což je asi 67% doporučené denní dávky. Dále v něm můžeme najít nemalé množství vitamínu K, který má vliv na správné srážení krve a hraje klíčovou roli v tvorbě a obnově kostí.
Ve srovnání s fazolemi je hrášek poměrně nízkokalorický. Navíc stejně jako ostatní luštěniny, je i hrášek zdrojem kvalitních bílkovin a rozpustné i nerozpustné vlákniny.
Mimo to hrášek obsahuje důležité vitamíny řady B, jakými jsou kyselina pantothenová, niacin, thiamin a pyridoxin a je zdrojem vápníků, železa, zinku i manganu!
Je ještě někdo na pochybách, že je hrášek zázračná potravina?
Postup:
Nejdříve si připravte tagliatelle. Oloupejte cuketu a škrabkou krájejte tenké plátky, dokud se nedostanete k semínkům. V ruce by vám měl zbýt takový oloupaný cuketový jádřinec.
Dejte si vždy více cuketových plátků na sebe a krájejte podélně, abyste dostali dlouhé nudle. Všechny nudle dejte do velké mísy.
Do nudlí přidejte 1/2 čajové lžičky soli, šťávu z 1/2 citrónu a trochu pepře. Rukama promíchejte a zlehka promačkejte. Dejte i s mísou do lednice a nechte chvíli uležet.
Do mixéru dejte 1 hrnek hrášku, omytou čerstvou bazalku, vodu, olej, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Je možné přidat trochu více oleje, česneku, soli nebo pepře, to podle chuťových preferencí každého.
Nudle vyndejte z lednice a pořádně z nich vymačkejte vodu, kterou pustily. Přidejte pesto a zbylého půl hrnku oloupaného hrášku a promíchejte.
Můžete podávat ozdobené lístečkem čerstvé bazalky nebo třeba posypané vlašskými ořechy :)
Podrobné info: