Ingredience: | |
střední očištěná a vydlabaná cuketa | 1/2 ks |
banán | 1 ks |
kokosové mléko REAL-TAHY 85% | 250 ml |
kokosové máslo | 50 g |
kvalitní hořká čokoláda | 1 proužek |
vanilka | dle chuti |
kakaový prášek | 1 lžíce |
světlá rýžová čokoláda IChoc a Vivani čokoláda na vaření | dle chuti |
Měla jsem v plánu upéct nějaké to nedělní mlsání, jenže se zánětem průdušek se bojuje těžko a únava velmi silná. Takže jsem byla ráda, že jsem s vypětím sil uvařila a připravila tento rychlo dezert. Cuketa lze prostě použít všude, je neutrální, dokáže zahustit a rovněž nám přidá nemalý výživový benefit. V dezertu je k nepoznání a v kombinaci s banánem a vanilkou je skvělá. Nikdo tam cuketu rozhodně čekat nebude, manžel vymlasknul s malým poháry jedna radost.
Příprava je velmi snadná. Oloupeme cuketu, zbavíme ji semínek a nastrouháme najemno. Nastrouhanou cuketu vložíme do hrnce, zalijeme rostlinným mlékem a začneme vařit. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo. Do hrnce, kde se nám vaří cuketa s rostlinným mlékem, přidáme na kolečka nakrájený banán, vanilku, minutku povaříme a odstavíme z plotny. Čas jsem až tak nehlídala, prostě cuketa musí být měkká, přibližně 10 minut. Vezmeme tyčový mixér, do hrnce přilijeme rozpuštěné kakaové máslo a vše rozmixujeme. Vzniklý krém si rozdělíme na dvě poloviny, jednu obarvíme kakaovým práškem, přidáme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu. Zda si dezert navíc dosladíte či ne, necháme na každém. Za mě byl přidaný banán a čokoláda dostačující.
Vezmeme poháry a na dno nalijeme světlou část, dáme na 15 minut do lednice a následně nalijeme tmavou část. Pokud pospícháte, udělejte to opačně, tmavá část je díky přidané čokoládě pevnější.
Dezert můžeme ozdobit čerstvým ovocem nebo hoblinkami čokolády. Dezert dáme do lednice vychladit.
Přeji příjemné mlsání.
Poznámka:
Pokud vám vadí kakaové máslo, lze využít pro zpevnění krému 1/2 agarové tyčinky. Pro přípravu lze využít jakékoliv rostlinné mléko, nejchutnější je však kokosové. Rovněž lze využít vanilkovou hrašku, množství a příprava viz obal. Nebo rovněž kokosový olej či chia semínka v kombinaci s kokosovým olejem. V neposlední řadě kukuřičný či tapioka škrob. Osobně se škrobům vyhýbám, používám je v nejnutnějších případech. Zde postačí 40g např. bio vanilkového pudinkového prášku Amylon. U dětí bych však volila právě agarové tyčinky či kakaové máslo.
Pokud máte rádi avokádo, tak jej klidně při přípravě použijte.
Příprava s agarem je velmi snadná. Agarovou tyčinku namočíme do rostlinného mléka na 15 - 20 minut, pak přidáme najemno nastrouhanou cuketu, povaříme 10 - 15 minut, dokud se agar zcela nerozpustí. Následně našleháme tyčovým mixérem. Krém můžeme nechat vanilkový nebo obarvit kakaovým práškem či ovocem, postačí pár kousků. Kakaové máslo lze koupit klasické s vůní po kakau a nebo zbavené vůně. Já kupuji kakaové máslo z Čokoládovny Troubelice.
Podrobné info: