Pažitka
Název:

Cuketovo bramborové nočky se šmakounem, švestkovým rozvarem a mákem

bez BKM a laktózy


Cuketovo bramborové nočky se šmakounem, švestkovým rozvarem a mákem


Ingredience:
Ingredience:
střední brambory5 - 6 ks
střední vydlabaná, očištěná cuketa1 ks
přírodní Šmakoun100 g
špaldová mouka T630 dle potřeby
špaldová mouka celozrnná hladká dle potřeby
himalájská sůl špetka
švestky dle potřeby
voda dle potřeby
mák dle potřeby
moučkový cukr dle potřeby
Postup přípravy:

Máte rádi švestičky? My je milujeme. Švestkové knedlíčky se mi plácat nechtějí. A hlavně náš malý strávníček raději rozvary z ovoce. Takže si maminka musí poradit po svém. Tato verze je velmi rychlá, nedochází k dvojímu vaření a navíc se nejedná o klasické knedlíčky. Můžeme je použít na sladko i na slano. Nejsou to jen brambory, ale i cuketa a navíc šmakoun, který je bohatý na bílkoviny. Takže pokud si chci zahřešit, tak ať to za to stojí. Hravě, zdravě a výživně s pěknou porcí vápníku v podobě máku. Je už na vás zda si je osladíte či ne.

Oloupané brambory nastrouháme najemno společně s vydlabanou a očištěnou cuketou, vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme sůl, najemno nastrouhaného šmakouna, zahustíme moukou tak, aby se těsto spojilo. Množství mouky je závislé na druhu brambor, moučnatosti. Já si namíchala dva druhy špaldové mouky. Přidala jsem přibližně 5 hrstí. Připravené knedlíčky, dáme do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut, vyzkoušíme, zda jsou vařené a dost měkké tak, že si jeden vyjmeme, rozkrojíme a ochutnáme. Pokud budete připravovat noky z čerstvých brambor, hlídejte nočky, aby se vám nerozvařily, ze starých brambor trvá vaření o něco déle.
Noky opatrně vyjmeme pomocí naběračky na knedlíky. Dáme stranou a připravíme si ovocný rozvar.
Do hrnce vložíme vypeckované, pokrájené švestky, lehce podlijeme vodou a povaříme.

Noky nandáme na talíř, přelijeme švestkovým rozvarem, posypeme mákem. V případě potřeby dosladíme.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno