Pažitka
Název:

Cuketovo-rajčatová polévka s quinoou

vegetariánský recept


Cuketovo-rajčatová polévka s quinoou


Ingredience:
Ingredience:
quinoa1/2 hrnku
středně pálivé kari1 lžíce
cuketacca 400 g
rajčata500 g
menší cibule1 ks
tymián4 snítky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Další recept, kde využijete cuketu, navíc se super potravinou quinoou, kterou uděláte radost vašemu tělu. Quinoa je obilnina, která je známá jako potravina Inků, tudíž se jedla už před 5000 lety. A proč super potravina? Obsahuje totiž celkovou bílkovinu, tedy všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro náš organismus. Je bohatá na vlákninu (které není nikdy dost), obsahuje vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan. Disponuje vyšším množstvím betakarotenu, riboflavinu (vitaminu B2) a vitaminu E. Inky byla quinoa nazývána Chisya mama – matka zrno a je známo přes 250 jejich druhů. Využití quinoy je pestré od sladkého pečení, přes saláty, přílohy, slané zapékané pokrmy...takže si ji neváhejte pořídit a něco vyzkoušet. Třeba tuto polévku.

Quinou namočte na 15 minut v misce do vody. Rajčata spařte a oloupejte. Nakrájejte na kousky a zbavte bubáků. Cuketu oloupejte a zbavte semínek. Také nakrájejte na kousky. Cibuli očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli, cuketu a rajčata dejte do hrnce, přilijte asi 1 litr vody, přidejte tymián, osolte a trochu opepřete. Dejte vařit na 15 minut. Quinou i s vodou dejte do jiného hrnce, přidejte další hrnek vody a kari koření a vařte asi 10 minut. Polévku rozmixujte a přidejte scezenou quinou. Dochuťte solí a pepřem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno