Ingredience: | |
cuketa (po oloupání a očištění 1kg) | 1,5 kg |
cibule | 600 g |
papriky | 600 g |
rajčata | 600 g |
sladká chilli omáčka | 300 ml |
olej | 100 ml |
granulovaný česnek | 3 rovné lžíce |
sůl | 1 rovná lžíce |
cukr | dle chuti |
Máme rádi topinku namazanou různě připravenou směskou. Také si pochutnáme na leču. Ale také máme rádi mix zeleniny pod maso. Toto všechno můžeme mít, když si předem připravíme dobrou směs zeleniny.
Očištěnou cuketu zbavenou semínek nastrouháme na hrubých slzičkách. Cibule nakrájíme na půlměsíčky.
Z paprik odstraníme semínka a žebra a papriky nakrájíme na širší proužky.
Rajčata nařízneme do kříže, dáme je do vhodného hrnce a zalijeme vroucí vodou. Po minutě rajčata zchladíme, sloupneme a nakrájíme na větší kusy.
Do širokého kastrolu na rozehřátý olej dáme na 10 minut pozvolna za stálého míchání restovat cibuli.
K restované cibuli přidáme paprik, cuketu, sůl a za občasného promíchání restujeme dalších 10 minut, než cuketa pustí vodu.
Poté přidáme rajčata a chilli omáčku. Za častého promíchávání ode dna vaříme pozvolna cca 40 minut. Pak plamen zesílíme a prudkým varem necháme vyvařit skoro všechnu tekutinu.
Těsně před koncem vaření přidáme granulovaný česnek a osladíme podle vlastní chuti.
Směs naplníme do čistých, suchých sklenic, otřeme okraje, uzavřeme víčkem a sterilujeme na 85°C 20 minut. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vystydnout.
Tato směs je vhodná na topinku, pod maso nebo jako část náplně do slaného závinu.
Když si zvlášť na pánvičce usmažíme míchaná vejce a poté promícháme s touto směskou, budeme mít moc dobré lečo.
Podrobné info: