Ingredience: | |
kukuřičná polenta | 3/4 hrnku |
kokosová mouka | 1/2 hrnku |
rýžová mouka | 1/3 hrnku |
vyždímaná nastrouhaná cuketa (aby jí byly po vymačkání tekutin) | 2 hrnky |
vejce | 3 ks |
mléko nebo podmáslí | 3/4 hrnku |
máslo (cca 1 cm, nechat rozpustit) | 1 plátek |
olivový olej | 2 lžíce |
černé olivy nakrájené na plátky (můžou být i zelené) | 25 ks |
česnek nakrájený na plátky (nemusí být) | 3 stroužky |
jedlá soda | 1 a 1/2 lžičky |
sůl | 1 a 1/2 lžičky |
pepř | dle chuti |
dýňová semínka | na posypání |
Dostala jsem chuť na mozzarellu v parmské šunce, hezky ogrilovat. Což asi právě nedává moc smysl, když to má být příspěvek o cuketovém chlebu.
Věc se má taky – nějaký sendvič s bazalkou, mozzarellou, parmskou šunkou, plátkem rajčete je asi bezva, k tomu jej zapéct... mmmm! Jenže ta kombinace sýra, sice kvalitní, ale přesto uzeniny, a klasického pečiva mi přijde ve výsledku docela těžká na žaludek. Chuťově dobré, ale na trávení špatné kombo. A protože mám doma z farmářských trhů spoustu cukety a když jsem mohla udělat burger bulky z květáku, proč bych nemohla udělat bezlepkový chléb z cukety?
Ráno jsem si hezky přivstala, splácala jsem dohromady, co jsem našla, a výsledek je více než pozitivní. A měla jsem pravdu, snídaně bezva, přiměřeně velká a bříško je spokojeně plné, ale není mu těžko. Ty olivy jsem si asi odpustit mohla, ale strašně si na nich v poslední době ujíždím a raději jsem si pořídila zásobu.
Prvně jsem si nastrouhala cuketu (cca 1 ½ střední cukety, ale měla jsem mix žluté a zelené), část na hrubo, část na jemno. Dala jsem ji do cedníku, posypala asi ½ lžičkou soli, nechala ji okapat.
V jedné míse jsem smíchala všechny suché ingredience (přidat zbylou lžičku soli).
V druhé míse jsem smíchala všechny tekuté ingredience a vejce a snažila jsem se je vyšlehat trochu do pěny.
Asi po 15 minutách jsem se rukama snažila vymačkat co nejvíce tekutin z cukety.
Do tekuté směsi jsem vmíchala sypkou a pak jsem přidala cuketu, olivy a plátky česneku, zamíchala. Těsto jsem rozložila do teriny, jejíž spodek jsem vyložila pečícím papírem a ještě ji celou vymazala olivovým olejem (nebo je možné máslem, ale olej je v tomto případě trošku lepší), vrch jsem posypala dýňovými semínky.
Do trouby vyhřáté na 190°C jsem chléb dala péct na 45 minut, s jedním otočením v polovině pečení. Po upečení jsem chlebu nožem trochu pomohla od okrajů, ale díky pečícímu papíru vespod pak stačí terinu s chlebem vzít, na vrch dát prkénko nebo velký talíř a na něj chléb vyklopit. Jde to samo.
Jako další možnosti k náplním lze určitě přidat balkánský sýr nebo fetu, nebo udělat variantu se sušenými rajčaty, bazalkou a mozzarellou, přidat do chleba kvalitní bezlepkovou šunku nebo na kostky slaninu. Fantazii se meze nekladou.
Pro ty, co jim nevadí lepek, nebo je jim to jedno, lze rýžovou a kokosovou mouku nahradit obyčejnou pšeničnou hladkou moukou. U té ale možná doporučuji trošku zvýšit množství, protože kokosová mouka je poměrně dost savá, oproti klasické hladké mouce.