Ingredience: | |
podmáslí (kefír, acidofilní mléko) | 180 ml |
špaldová mouka T 630 | 350 g |
cuketa | 450 g |
vejce | 2 ks |
třtinový cukr | 120 g |
tuk (Hera máslová) | 120 g |
švestky | cca 10 ks |
skořice | 2 lžičky |
muškátový oříšek | 1/2 lžičky |
jedlá soda | 1 a 1/2 lžičky |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1/2 lžičky |
sůl | špetka |
Cuketa je univerzální zelenina, dá se použít jak při klasickém vaření, tak i při pečení. Díky cuketě nejsou pak moučníky suché, ale vláčné. Protože jsem měla doma ještě zbytek švestek, využila jsem je i při přípravě tohoto moučníku. V období, kdy je cuket všude plno, je to další recept, kde se najde její využití.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Švestky si umyjeme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtky. V míse si smícháme prosátou mouku, koření (skořici, muškátový oříšek), sodu, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse si vyšleháme cukr s vejci, přidáme povolený tuk a podmáslí. Prošleháme a pomalu přisypáváme sypkou směs. Vše promícháme. Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem a polovinu těsta si nalijeme do formy. Poklademe polovinou švestek a pak přidáme druhou polovinu těsta a navrch dáme zbytek švestek. Takto nachystaný chlebíček dáme do předehřáté trouby a pečeme. Jakmile je navrchu hnědý, ale na špejli se těsto ještě lepí, tak navrch dáme pečící papír a pečeme o té doby, než je upečeno (na špejli se už těsto nelepí).
Podrobné info: