Pažitka
Název:

Cuketový chlebíček se švestkami


Cuketový chlebíček se švestkami


Ingredience:
Ingredience:
podmáslí (kefír, acidofilní mléko)180 ml
špaldová mouka T 630350 g
cuketa450 g
vejce2 ks
třtinový cukr120 g
tuk (Hera máslová)120 g
švestkycca 10 ks
skořice2 lžičky
muškátový oříšek1/2 lžičky
jedlá soda1 a 1/2 lžičky
prášek do pečiva bez fosfátů1/2 lžičky
sůl špetka
Postup přípravy:

Cuketa je univerzální zelenina, dá se použít jak při klasickém vaření, tak i při pečení. Díky cuketě nejsou pak moučníky suché, ale vláčné. Protože jsem měla doma ještě zbytek švestek, využila jsem je i při přípravě tohoto moučníku. V období, kdy je cuket všude plno, je to další recept, kde se najde její využití.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Švestky si umyjeme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtky. V míse si smícháme prosátou mouku, koření (skořici, muškátový oříšek), sodu, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse si vyšleháme cukr s vejci, přidáme povolený tuk a podmáslí. Prošleháme a pomalu přisypáváme sypkou směs. Vše promícháme. Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem a polovinu těsta si nalijeme do formy. Poklademe polovinou švestek a pak přidáme druhou polovinu těsta a navrch dáme zbytek švestek. Takto nachystaný chlebíček dáme do předehřáté trouby a pečeme. Jakmile je navrchu hnědý, ale na špejli se těsto ještě lepí, tak navrch dáme pečící papír a pečeme o té doby, než je upečeno (na špejli se už těsto nelepí).

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno