Pažitka
Název:

Cuketový koláč se špendlíky a karamelovou drobenkou (univerzální korpus - více možností kombinací - švestky, broskve, meruňky, třešně)

bez BKM, vajec


Cuketový koláč se špendlíky a karamelovou drobenkou (univerzální korpus - více možností kombinací - švestky, broskve, meruňky, třešně)


Ingredience:
Ingredience:
vymačkaná, najemno nastrouhaná cuketa240 g
špaldová mouka hladká200 g
žitná mouka80 g
prášek do pečiva bez fosfátů1 ks
panela či jiné sladidlo120 g
alsan bio115 g
voda100 ml
sůl špetka
Drobenka:
umletá panela5 lžic
tuk1,5 lžíce
hrubá špaldová mouka3 lžíce
Postup přípravy:

Letošní rok je opravdu vydařený na ovocnou úrodu a upřímně nevím, co zpracovat dřív. Z broskviček jsem akorát dodělala přesnídávky na zimu a zdaleka nekončíme. Dostali jsme plnou bednu hrušek, takže na zimu bude dostatečná zásoba všeho, přesnídávky se budou hodit nejen pro naši malou slečnu, ale určitě pro ně najdu i jiné využití.

S cuketovým těstem zdaleka nekončíme rovněž, objevila jsem nedaleko nás něco naprosto úžasného. EKOZAHRADA Raková na Rokycansku, kde je učiněný ráj. Letos teprve začali, ale jejich práce je úžasná, spoustu krásné, čerstvé zeleniny a ovoce. Navíc úžasná myšlenka, zaměstnávají zde zdravotně znevýhodněné osoby, které zásobují vypěstovanou zeleninou ostatní sociální projekty společnosti (Café Restaurant Kačaba, Zdravá svačina). Naprosto úžasní, příjemní lidé a já jsem nadšená. Domluvili jsme se na pravidelném odběru zeleniny a ovoce bylinek. Zatím jsem měla možnost vyzkoušet cukety, dýně, cibuli, patizony, řepu, saláty, petržel, švestky, pažitku, kudrnku... A nadšení je obrovské a jedním slovem nádhera a moc se těším na příští rok. Více o projektech na www.moznostitujsou.cz.

A nyní k receptu, který je naprosto jednoduchý a rychlý. Do mísy nasypeme mouky, přidáme sladidlo, prášek do pečiva, nastrouhanou a vymačkanou cuketu, nastrouhaný tuk, špetku soli, přidáme vodu a vše promícháme. Vzniklé těsto přendáme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. 

Přidáme vypeckované špendlíky či jiné peckové ovoce, posypeme drobenkou a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 45 minut, odkud cukr pěkně nezkaramelizuje. Pozor, nespálit, drobenka z panely by byla hořká. 

A pak necháme již jen vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno