Pažitka
Název:

Cukrové vánoční sušenky


Cukrové vánoční sušenky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka220 g
polohrubá mouka220 g
sůl1/2 lžičky
jedlá soda1 lžička
máslo pokojové teploty250 g
cukr krupice200 g
vejce2 ks
vanilkový extrakt2 lžičky
Poleva:
bílky (ze 2 velkých vajec)60 g
čerstvě vymačkaná citronová šťava2 lžičky
cukr moučka330 g
Postup přípravy:

Toužila jsem po receptu na jemné, křupavé cukroví, které se bude rozplývat na jazyku a bude vypadat jako jiskřivý čerstvě napadaný sníh. Je tady!

Jako bonus z něj voní vanilka a čerstvé máslo. Na jazyku vám pěkně křupne a rozplyne se. Úžasné. Poleva z bílkového sněhu mu dodá jemnou krásu, ale zachutná vám, i když upečené cukroví jen posypete cukrem.

Prostě ten právě recept pro letošní Vánoce.

Změklé máslo vyšleháme ručním šlehačem do pěny, spolu s cukrem. Trvá to asi pět minut. Poté přidáme vejce a šleháme dál. Máme krásně nadýchanou máslovou pěnu. Úplně nakonec přidáme vanilkový extrakt.

V jiné misce si smícháme mouky sůl a sodu. Tuto směs smícháme s máslovým krémem.

Výsledné těsto je nadýchané. Může se stát, že se vám lehce lepí na ruce. Proto můžete přidat trochu mouky. Ale ne moc! Těsto musí stále zůstat nadýchané. Vypracujeme kouli, kterou dáme do misky a necháme asi hodinu v lednici. Ze studeného těsta půjde vyválet krásně plát.

Na pracovní ploše poprášené moukou vyválíme z těst plát o tloušťce asi 1 cm. Z toho vykrajujeme hvězdičky nebo kytičky, na které potom můžeme nazdobit vločky. Vykrájené tvary naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a znova vložíme do chladna (nejlépe do lednice), na 15 minut. Tento krok nevynechávejte! Zabrání tomu, aby se vám vykrojené kousky roztekl a změnily tvar. 

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, asi 8 až 10 minut. Kdo už v této chvíli ví, že nebude cukroví zdobit polevou z bílků, může tvary posypat krystalovým cukrem.

Polevu si připravíme velice jednoduše. Ušleháme si bílky se sněhem a citronovou šťávou. Jestli se nám bude zdát poleva příliš hustá, stačí přidat trochu citronové šťávy nebo maličko vody, aby byla řidší. Touto polevou pak zdobíme vychladlé upečené tvary. 

Pro pestré cukroví můžeme polevu rozdělit na více dílů, které obarvíme lehce potravinářským barvivem. Tomuto cukroví více sluší jemné pastelové barvy, takže barvy stačí opravdu maličko.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno