Ingredience: | |
vejce | 2 ks |
krupicový cukr | 200 g |
směs kandovaného ovoce, pomerančová kůra, rozinky, nahrubo nasekaná čokoláda | cca 300 g |
polohrubá mouka | 400 - 500 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 balíček |
vejce na potření | 1 ks |
Starý rodinný recept na cvibak, nebo chcete-li suchar či piškot s kandovaným ovocem, rozinkami, čokoládou či oříšky.
Celá vejce ušleháme spolu s cukrem do husté pěny. Přidáme kandované ovoce, ořechy, čokoládu, rozinky... Nakonec po částech přidáme mouku s pečivovým práškem. Na vále si z těsta vyválíme 5 "hadů". Přemístíme na plech vystlaný papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě na 180 st. 12 minut. Poté teplotu snížíme na 150 st. a ještě 20 minut dopékáme. Na mřížce necháme chvilku vychládnout a ještě teplé nakrájíme. Po vychladnutí dáme do uzavíratelné dózy a necháme 2 dny uležet.
Tento recept jsem zdědila po manželově babičce. Cvibak se u nich vždycky pekl na vánoce a velikonoce.