Rozkvas: | |
žitná chlebová mouka | 150 g |
voda | 150 g |
žitný kvásek | 2 lžíce |
Těsto: | |
rozkvas | dle potřeby |
voda | 300 g |
pšeničná chlebová mouka | 250 g |
špaldová mouka 1050 Lidl | 250 g |
zakysaná smetana 15% | 60 g |
himalájská sůl | 12 g |
Traktor mánie našeho benjamínka se prostě musela nutně přenést i na chléb (smích).
Nejdříve si připravíme rozkvas smícháním kvásku s vodou (pokojová teplota) a moukou. Mísu nejlépe skleněnou nebo plastovou zakryjeme igelitem a necháme cca 12 hodin rozkvasit. Kvas by měl zdvojnásobit svůj objem a na pohled bublinkovat. Do rozkvasu přidáme vodu mouku, zakysanou smetanu a sůl. Zamícháme a necháme asi hodinu odležet. Poté si těsto vyklopíme na vál a prohněteme v hladké těsto, pokud se nám lepí, lehce podsypeme moukou. Vytvarujeme požadovaný tvar a vložíme do ošatky, přikryjeme opět igelitem a necháme zhruba 2 - 3 hodiny kynout při pokojové teplotě. Nebo využijeme lednicové kynutí, kdy ideální čas je cca 12 hodin. Lednicové kynutí má výhodu lepšího načasování pečení a d ztuhlého těsta se lépe vřezává vzor.
Troubu i plech, na kterém budeme chléb péct, si rozpálíme na 250 stupňů. Asi pět minut před vložením chleba do trouby na dno vkládám vyšší starší plech na vodu.
Těsto z ošatky vyklopíme na pečící papír, já pod něj používám kuchyňské prkénko, ale existují i speciální lopaty na vkládání chleba do trouby. Otevřeme troubu a chléb přemístíme na rozpálený plech. Do spodního plechu nalijeme cca 2 dcl vřelé vody a ihned zavřeme. Po zhruba deseti minutách plech s vodou vytáhneme a troubu ztlumíme na 180 - 200 stupňů. Chléb peču asi 45 minut, řídím se barvou kůrky. Po vytažení z trouby ihned chléb vyklopím na mřížku, kde chladne zhruba dvě hodiny.
Z této dávky získáte zhruba 1100 g chléb.
Podrobné info: