Pažitka
Název:

Cvrčkův kváskový chléb


Cvrčkův kváskový chléb


Ingredience:
Rozkvas:
žitná chlebová mouka150 g
voda150 g
žitný kvásek2 lžíce
Těsto:
rozkvas dle potřeby
voda300 g
pšeničná chlebová mouka250 g
špaldová mouka 1050 Lidl250 g
zakysaná smetana 15%60 g
himalájská sůl12 g
Postup přípravy:

Traktor mánie našeho benjamínka se prostě musela nutně přenést i na chléb (smích).

Nejdříve si připravíme rozkvas smícháním kvásku s vodou (pokojová teplota) a moukou. Mísu nejlépe skleněnou nebo plastovou zakryjeme igelitem a necháme cca 12 hodin rozkvasit. Kvas by měl zdvojnásobit svůj objem a na pohled bublinkovat. Do rozkvasu přidáme vodu mouku, zakysanou smetanu a sůl. Zamícháme a necháme asi hodinu odležet. Poté si těsto vyklopíme na vál a prohněteme v hladké těsto, pokud se nám lepí, lehce podsypeme moukou. Vytvarujeme požadovaný tvar a vložíme do ošatky, přikryjeme opět igelitem a necháme zhruba 2 - 3 hodiny kynout při pokojové teplotě. Nebo využijeme lednicové kynutí, kdy ideální čas je cca 12 hodin. Lednicové kynutí má výhodu lepšího načasování pečení a d ztuhlého těsta se lépe vřezává vzor.

Troubu i plech, na kterém budeme chléb péct, si rozpálíme na 250 stupňů. Asi pět minut před vložením chleba do trouby na dno vkládám vyšší starší plech na vodu.

Těsto z ošatky vyklopíme na pečící papír, já pod něj používám kuchyňské prkénko, ale existují i speciální lopaty na vkládání chleba do trouby. Otevřeme troubu a chléb přemístíme na rozpálený plech. Do spodního plechu nalijeme cca 2 dcl vřelé vody a ihned zavřeme. Po zhruba deseti minutách plech s vodou vytáhneme a troubu ztlumíme na 180 - 200 stupňů. Chléb peču asi 45 minut, řídím se barvou kůrky. Po vytažení z trouby ihned chléb vyklopím na mřížku, kde chladne zhruba dvě hodiny. 

Z této dávky získáte zhruba 1100 g chléb.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno