mléko | 1 l |
krupička | 6 lžic |
cukr | 2 lžíce |
esence z růží | trochu |
máslo | silný plátek |
chalva | na ozdobení |
pekanové ořechy v kramelu | na ozdobení |
skořice | špetka |
Ingredience: |
Dnes mám pro vás spíše takový recept – nerecept, neboť dajsa není nic jiného než obyčejná krupicová kaše. I arabský svět má svou verzi, orientální. Základ je jasný – mléko, krupička. Rozdíl je pouze v přidání růžové esence pro vůni a konečným zdobením chalvou a drcenými ořechy.
Chalva je sladká cukrovinka, která se vyrábí z drcených sezamových semínek, medu a karamelu. Je jednou z nejstarších orientálních pochoutek. Často je ochucena například pistáciovými oříšky, kakaem nebo vanilkou. Je součástí některých arabských dezertů a moučníků.
Když jsem chalvu ochutnala poprvé, byla jsem zklamaná. Příliš výrazná chuť sezamu na sladko mě neoslovila. Dnes ji s oblibou přidávám do sušenek a cukroví.
Ve studeném mléce metličkou rozmícháme krupičku. Krupičky nedávejte příliš vrchovaté lžíce, spíše rovné. Za stálého míchání přivedeme k varu a tak pět minutek povaříme. Poté odstavíme, vmícháme cukr, růžovou esenci a máslo.
Kaši servírujeme posypanou chalvou, na hrubo drcenými ořechy a skořicí.
Podrobné info: