Název:Damper - australský chléb
Ingredience:
Ingredience: |
hladká mouka (trošku na posypání) | 240 g |
prášek do pečiva | 2 kávové lžičky |
cukr krupice | 1 pol. lžíce |
sůl | 2 špetky |
vychlazené máslo | 60 g |
výrazná pálivá klobáska chorizo | 50 g |
ementál | 50 g |
černé olivy nakrájené na hrubo | 1 hrst |
hladkolistá petržel | hrstka |
podmáslí | 185 ml |
Potřeby: |
pečící plech | |
pečící papír | |
váleček | |
vál | |
Postup přípravy:Základ našeho receptu na chléb Damper je v tradičním australském chlebu bez droždí. Tento chléb byl původně připravovaný honáky dobytka. Na velké vzdálenosti si s sebou vozili jen minimum surovin - pšeničnou mouku, vodu, cukr, sůl a někdy se jim dostalo mléko.
Tradiční příprava chlebu spočívala v jeho pečení ve žhavém popelu. Jedl se sušeným nebo vařeným masem. Později se recept rozšířil do celého světa a jeho dnešní podoba už je daleko od původního receptu.
My jsme vyzkoušeli recept plný skvělých ingrediencí a při jeho ochutnávání nás napadlo mnoho dalších obměn.
Příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Chuť je opravdu chlebová. Po upečení by měl chléb na poklepání znít dutě. Vyzkoušejte ho třeba jako příkrm k polévce z mrkve a červené čočky. Nebo k zeleninovému salátu.
Troubu předehřejte na 220°C. Pečící mřížku umístěte do vrchní části trouby.
Pečící plech vyložte pečícím papírem.
Do větší mísy dejte mouku, kypřící prášek, cukr, sůl a máslo pokrájené na kostičky. Prsty vše promněte tak, jako byste dělali drobenku na koláč.
Přidejte na drobno pokrájenou klobásu, nastrouhaný sýr, olivy a petržel a znovu promíchejte.
Udělejte do směsi důlek a nalijte podmáslí. Promíchejte stěrkou. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rychle zpracujte do koule. Kouli stlačte a zploštěte na placku a rozválejte válečkem do kruhu o průměru 20 cm.
Přeneste těsto na připravený plech s pečícím papírem a nožem na něm naznačte 8 dílů.
Neprořízněte! Vložte chléb do trouby a pečte 20-25 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí. Nyní je Váš chléb hotový.
Krásně voní a chutná opravdu skvěle!
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno