hladká mouka | 1 kg |
rostlinný tuk (s máslovou příchutí) | 600 g |
rostlinný olej | 5 lžic |
růžová voda | 60 ml |
Náplň: | |
vypeckované sušené datle | 1 kg |
mletá skořice | 2 lžičky |
mletý anýz | 2 lžičky |
mletý hřebíček | 1 lžička |
máslo | 130 g |
Ingredience: |
Do těsta je možné přidat ždibec drcené pryskyřice Mastixu a Mahlab....
Prosetou mouku smícháme s na kousky nakrájeným tukem, olejem, růžovou vodou a vypracujeme měkké, hladké těsto, které necháme asi hodinku odpočinout.
Vypeckované datle umeleme na masovém strojku, smícháme se skořicí, anýzem, hřebíčkem a rozehřátým máslem. Vytvoříme měkkou pastu.
Z připraveného těsta rukou tvoříme kuličky (o hmotnosti zhruba 10 g) a z náplně válečky (každý cca 7 g). Osobně mám ráda každý kousek cukroví stejně velký, proto ty číselné údaje, jsem detailista..:o))
Každou kuličku těsta v dlani pomocí druhé ruky stlačíme, tím dostaneme tenkou placičku, do které zabalíme připravený váleček datlové náplně. Pomocí kleštiček z obou stran ozdobně upravíme.
A opět při 200 stupních zhruba 20 minut pečeme, necháme lehce zrůžovět. Na plechu necháme zcela vychladnout, můžeme lehce pocukrovat. Cukroví je velmi křehké, samo se rozplývá na jazyku, tak doufám, že si pochutnáte.
Ještě pro zajímavost. Do těsta je možné přidat ždibec drcené pryskyřice Mastixu, což je keř z rodu pistácií, a dále Mahlab (drcená semena třešně sv.Lucie).
Podrobné info: