Pažitka
Název:

Datlové koláčky


Datlové koláčky


Ingredience:
hladká mouka1 kg
rostlinný tuk (s máslovou příchutí)600 g
rostlinný olej5 lžic
růžová voda60 ml
Náplň:
vypeckované sušené datle1 kg
mletá skořice2 lžičky
mletý anýz2 lžičky
mletý hřebíček1 lžička
máslo130 g
Ingredience:
Postup přípravy:

Do těsta je možné přidat ždibec drcené pryskyřice Mastixu a Mahlab....

Prosetou mouku smícháme s na kousky nakrájeným tukem, olejem, růžovou vodou a vypracujeme měkké, hladké těsto, které necháme asi hodinku odpočinout. 

Vypeckované datle umeleme na masovém strojku, smícháme se skořicí, anýzem, hřebíčkem a rozehřátým máslem. Vytvoříme měkkou pastu.

Z připraveného těsta rukou tvoříme kuličky (o hmotnosti zhruba 10 g) a z náplně válečky (každý cca 7 g). Osobně mám ráda každý kousek cukroví stejně velký, proto ty číselné údaje, jsem detailista..:o))

Každou kuličku těsta v dlani pomocí druhé ruky stlačíme, tím dostaneme tenkou placičku, do které zabalíme připravený váleček datlové náplně. Pomocí kleštiček z obou stran ozdobně upravíme.

A opět při 200 stupních zhruba 20 minut pečeme, necháme lehce zrůžovět. Na plechu necháme zcela vychladnout, můžeme lehce pocukrovat. Cukroví je velmi křehké, samo se rozplývá na jazyku, tak doufám, že si pochutnáte.

Ještě pro zajímavost. Do těsta je možné přidat ždibec drcené pryskyřice Mastixu, což je keř z rodu pistácií, a dále Mahlab (drcená semena třešně sv.Lucie).

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno