Pažitka
Název:

Datlový chlebíček (vegan)

veganský recept


Datlový chlebíček (vegan)


Ingredience:
Ingredience:
celozrnná špaldová mouka200 g
pohanková mouka250 g
zralé banány2 ks
rostlinné mléko250 ml
slad2 lžíce
olej50 ml
perníkové koření dle chuti
datle3/4 hrnku
rozinky hrst
brusinky hrst
goji dle chuti
ořechy a semínka dle chuti
chia semínka1 lžíce
celý mák1 lžíce
Postup přípravy:

Výborný šťavnatý chlebíček plný sušeného ovoce a oříšků, samozřejmě bez cukru a téměř bez oleje. Čím dál víc totiž zjišťuji, že nemusím používat skoro žádné sladidlo, oleje jen pár lžiček, vejce vůbec atd. Když totiž vynechám tyto ingredience, více vyniknou chutě přirozených potravin a taky druhu mouky. Vejce plně nahradí banán, nebo přesnídávka. V tomto receptu je použit právě banán a sladkou chuť chlebíčku dodá sušené ovoce. Olej jsem použila mandlový, protože trošku chlebíček provoní. Také jsem podle fantazie vsypala trochu chia semínek a celého máku, takže to příjemně křupe mezi zuby. Zkrátka chlebíček plný energie a zdraví.

Suché ingredience smícháme dohromady. V jiné míse rozmačkáme banány vidličkou na kaši a k nim přidáme mléko, olej a slad. Přilijeme tekutou směs k suché a umícháme těsto, teprve v tuto chvíli přidáme suché plody - sušené ovoce a ořechy. Pořádně smícháme a těsto vpravíme do formy na chlebíček (nemusí být). Povrch posypeme semínky. Pečeme na 175°C asi 45 minut. Necháme vychladnout a krájíme. Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Denisa Schmiedová

    zavřít okno